Stran:Baraga Slate jabelka.djvu/74

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


vredin, kakor zel meſez truda in dela. Kar pa molitev sadene, premiſlimo to: Kaj je boljſhi, na krishi biti s’ Jesuſam, ali pa pod njegovim krishem ſtati, in njegovo terpljenje na krishi premiſhljevati? — Sravin tega, zhe Bogu darujemo ſvojo bolesin, zhe premiſlimo, de po njegovi volji in sa-nj terpimo, in ſe njegovi ſveti volji radovoljno podvershemo, to je gotovo nar boljſhi molitev.« — Tako uzhi ſ. Franziſhk Salesi.

Sveti Aldegundi je bil Bog na snanje dal, de bo ſkoraj umerla; tedaj je Goſpoda proſila, de naj ji kako teshko in hudo bolesin poſhlje predinj jo is tega ſvetá poklizhe. Bog jo je uſliſhal in ji je veliko bolesin poſlal, v’ kteri je neisrezheno hude bolezhine terpela; ali vezh ko je terpela, bolj je bila Bogu sa to hvaleshna, in je rekla, de bolj ko ſe bo njena duſha v’ ognji terpljenja ozhiſtila, loshej ſe bo proti nebeſam povsdigaila.

S. Franziſhk Seraſinſki je sravin drugih bolesin in bolezhin tudi grosno velike bolezhine v’ ozheh terpel; pa je smiram Boga zhaſtil in hvalil, in ga je le proſil, de naj mu poterpeshljivoſt da, in naj ga v’ ſvoji ſveti ſlushbi ohrani. Na to mu je Goſpod odgovoril: Bodi veſél, Franziſhk! veſelje vezhniga shivljenja te v’ nebeiſih zhaka, in to tvoje terpljenje naj ti bo sa aro.

S. Vinzenz, kadar je bil mozhno bolan, ni mogel ſvojih vſakdanjih duhovſkih molitev opravljati, pa je vender smiram môlil, to je, je ſvoje miſli smiram k’ Bogu povsdigoval, je ſvojo voljo smiram v’ boshjo voljo vdajal, in ſe je vedno