Stran:Baraga Slate jabelka.djvu/271

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


voljno preterpel? Le sato, ko je vedil, de ſe mu vſe to le po boshji volji sgodi, in ker drusiga nizh ni iſkal in shelel, kakor de bi ſe boshja volja dopolnila.

»Angelji boshji s’ takim veſeljem boshjo voljo dopolnujejo, de, ko bi njegova volja bila, kakiga angelja na ſvét poſlati, de bi luliko po polji plél, bi prezej nebeſa sapuſtil, in bi sazhel leto nisko delo s’ neſkonzhno velikim veſeljem opravljati. — Duſha, ki je sareſ v’ boshjo voljo vdana, ſe na nobeno zhaſno rezh ne naveshe, sakaj ſposna, de vſe ſtvari tega ſvetá ſo nizhemarne in minljive, in de le vezhni preſveti Bog je vſe ljubesni vredin. Torej drusiga nizh ne shelí, kakor ſama ſebi umreti in v’ vſih rezheh le po boshji volji ravnati.« — Tako piſhe boshji ſlushabnik Henrik.

Ravno leta ſveti ſlushabnik boshji je takó shelel le boshjo voljo v’ vſih rezheh dopolnovati, de je vezhkrat rekel, de bi bil raji netopír po boshji volji, kakor nar vikſhi angelj po ſvoji laſtni volji.

»Ker Goſpod Bog nar bolj vé, sa kteri ſtan je kdo dober, vſakimu zhloveku da poſebin ſtan in poſebno opravilo, kakor previdi, de je nar bolj njemu v’ zhaſt, zhloveku pa v’ svelizhanje in blishnjimu k’ dobrimu. — To pa je velika smota in velika ſhkoda, kadar ſe mu ne perpuſtimo, de bi s’ nami ſtoril, kakor bi ſam hotel.« — Pravi ſ. Teresija.

V’ shivljenji ſ. Franziſhka Borgja ſe bere, de predinj je bil v’ Jesvitarſki orden ſtopil, je bil oshenjen in je imel veliko otrók. Pergodilo ſe je pa, de je enkrat njegova shena na ſmert