Storije iz gornjegrajskega okraja/Sv. Peter in pekel

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Kristus in sveti Peter*13) Sv. Peter in pekel
Storije iz gornjegrajskega okraja
Fran Kocbek
Drahslinger
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Učenci Kristusovi so vse zapustili in šli za svojim učenikom. Tako je tudi Peter, ki je bil oženjen, zapustil svojo ženo in šel za Kristusom. Žena pa, ki je pregrešno živela, je umrla in prišla v pekel. Ko nekoč Kristus in sv. Peter po svetu potujeta, pravi sv. Peter Kristusu:»Učenik, prosim te, rešiva mojo ženo iz pekla.« Kristus odgovori:»Naj ti bo! Vzemi leskovo palico, tri leta staro, naveži nanjo konopljino lakinje (ličje) ter jo spusti v pekel.« Peter vse tako stori in pomoli konopljino ličje v pekel. Prejelo se je nanj mnogo duš, med njimi tudi duša Petrove žene. Ta pa je bila hudobna in zelo nevoščljiva. Ko tedaj Peter začne duše iz pekla vleči, zavpije ona na ves glas:»Peter, stresi, stresi!« Peter močno strese palico in vse duše padejo nazaj v pekel.

Kar je enkrat pogubljeno, se ne da več rešiti.

Dobrovlje.