Storije iz gornjegrajskega okraja/Straši

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Gôrni mož Straši
Storije iz gornjegrajskega okraja
Fran Kocbek
Igla
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt
Od Jurčka pri Sv. Antonu do kmeta Žagarja, potem od Martenčkovega lesa do Rihterjevega znamenja. Nekdo je videl, da se je neka baba po vodi peljala s čolnom – Neka ženska je videla, da se je Jurčkovemu znamenju po dnevi ob 11. uri lésa sama zaprla.

Pripovedujejo tudi to-le: V Martinčkovem lesu je videl stari Rihter zvečer nekega moškega brez rekelca (suknje). Po lesu je strašno pokalo. Riher je zaklical:»Kdo si?« pa je bilo vse tiho in on je šel naprej. Naenkrat pa so se smreke majale, kakor bi šel konj po gozdu. Potem je bučalo v jelševju. Riherja je bilo strah. Ljudje mislijo, da strašijo duše, ki nimajo miru. Tudi na farovškem polju, ki se imenuje »Zaloga« v Lučah je videl nekdo pogrnjeno mizo, na kateri je bilo polno češpelj, za grmom pa je čepela neka baba.


V Metuljevem lesu pri »Osrani peči« v Lučah je nekoč neki rešetar kopal od Božjega Telesa dan med mašo in procesijo. Našel je eno šestico. Pravijo, da je tam denar zakopan, ki so ga stari ljudje skrili. Zdaj po smrti denar stražijo; zato se včasih prikaže luč.


Luče