Storije iz gornjegrajskega okraja/Prvi kmetje in Citrija

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Čarovnik Prvi kmetje in Citrija*14)
Storije iz gornjegrajskega okraja
Fran Kocbek
Copernik Jernik.*15)
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Prvi kmet v Solčavi je bil Knez. On je bil ubog knez, ki so ga pregnali iz njegove dežele. Začel je tukaj prvi obdelovati zemljo. In to ime je ostalo še danes pri hiši. Drugi kmet je bil Gradišnik. Tretji, ki se je naselil, je bil Štifter. Pozneje je dal del svojega posestva svoji hčeri Majdi. Od tega časa je tukaj hišno ime Majdač. Drugi del posestva pa je dal sinu Martinu in zato domače ime Martinc, tretji del pa je obdržal sam.

Opombe

  • 14 V Citriji so skupaj trije kmetje: Štifter, Majdač in Martinc. Nekdaj so baje vsi trije posestniki znali igrati na citre. V gornjegrajskem okraju ste še dve Citriji. V davčni občini Sv. Florijan so visoko v hribih kmetje: Budna, Gornik in Slemšek. – Pri Novi Štifti so kmetje: Strnad, Zgornji in Spodnji Trepel.