Storije iz gornjegrajskega okraja/Kako bi denar skrila

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Denar v Radmirju Kako bi denar skrila
Storije iz gornjegrajskega okraja
Fran Kocbek
Denar v Tirskih pečeh
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Neka ženska je bila na smrt bolna in je vedno tuhtala, kako bi denarje skrila. Neki večer se je tako slabo počutila, da je slutila, da bode umrla. Nikogar ni pustila k sebi. Njen hlapec pa je bil radoveden in se je skril. Videl je, ko je vzela izpod zglavja žakelj denarja. Ta žakelj je nesla v kuhinjo. Tam je vzdignila skril, je skopala luknjo in denar notri djala. Potem je z r. .tjo tako udarila in rekla: »S čim so zapečajeni, s tem bodo odpečajani.« Hlapec je vse to videl. Baba je šla v hišo, se ulegla v posteljo in kmalu umrla. Hlapec gre v hišo, zgrabi babo, jo nese v kuhinjo, jo posadi na tisti denar in pravi:»S čim je bila zapečajena, s tem bode odpečajena.« Potem nese babo nazaj, jo dene v postelj in vzame denar. Št. Florijan.