Storije iz gornjegrajskega okraja/Dva godca v mrtvašnici

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Pogrebci – kvartavci Dva godca v mrtvašnici
Storije iz gornjegrajskega okraja
Fran Kocbek
Klemenškov Pekel
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Na neki vohceti sta bila dva godca, od katerih je en vinar več dobil kot drugi. Ko sta šla proti domu, sta se prepirala za vinar, rekoč:»Moj bi vinar!« Ko ju je noč dobila, sta šla v mrtvašnico leč. Eden se je vrgel na tepih, drugi pa na klop. Po polnoči so prišli ravbarji. Na mizo so dali ves denar in ga šteli. Med ravbarji je bil en nov. ta večji reče novincu, naj godca ubije, da bode videl, kako se nosi. Tisti godec na klopi zavpije:»Pomagajte mi vsi mrtvi!« Tisti na tepihu pa reče:»Saj gremo.« Tedaj so ravbarji zbežali in denar pustili. Eden od ravbarjav pa je šel nazaj poslušat. Takrat sta se zopet ona dva prepirala:»Moj bo vinar!« Ta je šel nazaj in rekel:»Toliko jih je kot listja in trave, da še vsak enega vinarja nima.« Zato so zbežali. Godca pa sta dobila ves denar.

Gornji grad

Kocbek: Storije