Steklo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Jurček in Packarija (Steklo)
Mateja Reba
Spisano: Ana Potokar
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Povedali smo že, kakšne so navade Packonov. Vse, česar ne potrebujejo, in vse, kar jim je v napoto, preprosto čim prej odvržejo. Kamorkoli - na cesto, na travnik, v gozd, celo na domače dvorišče. »Tu me čaka še zelo veliko dela,« je premišljeval Jurček, ko je opazoval umazano deželo Packarijo. Ravno je sedel v senco stare jablane, da bi si malo odpočil, ko je mimo njegovega nosa priletela prazna steklenica od malinovca. Jurček je skočil pokonci in zakričal od strahu. »Oprosti!« je rekel fantiček, ki je pokukal izza grmovja. »Nisem te videl! Drugače bi jo vrgel kam drugam!« »Kam?« je bil radoveden Jurček. »Ne vem, kamorkoli! Na drugo stran travnika, recimo!« je odvrnil fantič, ki mu je bilo ime Berti Packa. »Še eden, ki je potreben poduka,« je pomislil Jurček. »Ti mama ni povedala, da odpadkov ne smeš metati kar takole naokrog?« ga je vprašal. »Ja, včasih res malo sitnari,« je ,priznal Berti Packa. »Pravi, da moram odpadke vreči v smetnjak. Prav, pobral bom tole steklenico in jo vrgel v smetnjak, tebi na ljubo!« Berti je pobral steklenico in jo hotel odnesti. »Počakaj!« je rekel Jurček. »Ti si pa res hecen! Najprej hočeš, da steklenico odnesem v smeti, potem vpiješ, da res ne smem!« je bil presenečen Berti. »Steklenica ne sodi v smetnjak,« ga je podučil Jurček. »Treba jo je odložiti v poseben zabojnik, da bodo iz starih lahko naredili nove steklenice!« »Ampak s tem bi bilo toliko... dela,« je zavzdihnil Berti. »Še sanja se ti ne, koliko malinovca spijem. Če bi hotel vsako prazno steklenico vreči v poseben zabojnik... Preveč naporno!« »Saj ni treba nesti vsake posebej! Doma poišči prazen zaboj in vanj spravljaj prazne steklenice. Ko bo poln, ga izprazni v poseben zabojnik. Zdi se mi, da sem ga videl na križišču!« »Tudi jaz sem ga videl. Pripeljali so ga iz Zelene dežele. A je vedno prazen, nihče ne meče nič vanj!« »Boš pa ti prvi!« ga je podučil Jurček. »Drugače bo nekega dne zmanjkalo steklenic, mi pa bomo do vratu zakopani v smeteh!« Berti se je globoko zamislil. »Če ne bo steklenic, tudi malinovca ne bodo imeli kam nalivati!« Steklenico je odnesel v zabojnik v križišču.