Stava (Pavel Medvešček)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Pavel Medvešček Zgodbe o Štrpedu iz Materskega podolja, Podgorskega Krasa in Čičarije
Pavel Medvešček
Vir: Zgodbe o Štrpedu iz Materskega podolja, Podgorskega Krasa in Čičarije ; avtor Pavel Medvešček , ilustrirala in opremila Ingrid Rausch; Založba Humar, Bilje 1997
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtNekoč sta dva zaletava mladeniča stavila za sod vina, kdo od njiju bo dosegel večjo globino v nekem breznu na Vrtaštini, ki po starem izročilu sega vse do pekla. Žreb je določil, da prvi poskusi mlajši. Pripravil si je vse potrebno: vrv, hrano in vodo. Toda že prvi dan se mu je utrgala vrv. Padel je na palico in se na njej ujel, da ni zgrmel v večno temo. Naslednji dan se je v brezno spustil starejši. S seboj je podobno kot mlajši vzel vrv, le veliko daljšo. Tri dni se je spuščal, da je dosegel konec vrvi. Hotel je še globlje, a ni vedel kako. Beli Štrped, ki se je bal za njegovo življenje, ga je prosil, naj se vrne, saj je stavo že dobil. Vendar ga lahkomiselni mladenič ni poslušal. Črni Štrped, ki pa je komaj čakal na nesrečo, pa je ob vhodu v brezno odvezal vrv in mu jo prinesel v globočino, rekoč: "Še enkrat globje boš lahko sedaj prišel!" Kaj se je potem z njim zgodilo, ostaja skrivnost. Ljudje so se brezna izogibali, ker so iz njega od časa do časa prihajali čudni, nerazumljivi glasovi.