Socialistični pravljičar: Odstranite tovor!

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Socialistični pravljičar: Odstranite tovor!
Izdano: Proletarec, Chicago, 1908.
Viri: Proletarec, 1908, št. 27.
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Zgodilo se je pred mnogo in mnogo leti, da je padel od nekod velikanski zaboj na cesto in poveznil človeka ki je slučajno šel mimo. Vrhu zaboja je bil težak tovor raznovrstnega blaga in na tem blagu je oblastno sedel monopolist.

Zbrala se je velika množica ljudi okrog tega zaboja in se posvetovala, kako rešiti človeka ki je zaprt pod tovorom. Dolgo so se posvetovali in prepirali in naposled je množica izbrala najmodrejše osebe ter odločila posebno hišo, kjer se naj posvetujejo modrijani in določijo zakon, po kterem se ima najlažje rešiti zaprt človek.

Prišli so možje, ki so se nazivali politični ekonomiste. Ti so dognali, da človek je že od nekdaj tako pod tovorom. To je njegova naturna kondicija in odveč bi bilo misliti na kako rešitev. Oglasil se je profesor — učen mož — in dejal da rešitev v zakoju zaprtega človeka bi bila pogin civilizacije. Prišli so okrog duhovniki in zgovorno pripovedovali, da človek je bil velik grešnik in zato ga je poveznil tovor. On bo rešen, ne da bi se kdo dotaknil tovora nad njim. Končno so sklenili duhovniki, da človek mora ostati ravno tam kjer je, ako hoče biti čist svojih grehov. Monopolistu vrhu tovara se je to dopadlo. Dal je duhovnikom mastne solžbe samo zato da se venomer pridigali: edino pravično je, da je človek tam poveznjen pod tovorom; drugje sploh ne more biti.

Slednič je prišel mimo mož in zavpil množici: »Odstranite tovor Dvignite zaboj in oprostite človeka!« Mož je bil socialist.