Slovenske basni in živalske pravljice /Palček in orel

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Slovenske basni in živalske pravljice Slovenske basni in živalske pravljice/Palček in orel
Alojzij Bolhar
Slovenske basni in živalske pravljice/Vrabec in lastovka
Skenira in pregleduje Uporabnik:Katarina Kavčič (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Palček in orel

PliČi so hoteli imeti kralja in so sklenili, naj bo tisti, ki zleti v največje višave. Vsi so se vzdignili in tudi palček je mislil, da ne sme zaostajati. Ali revček je dobro vedel, da se v letanju ne more meriti z drugimi ptiči, zato je poskusil priti z zvijačo do najvišje časti. Moj palček, ne bodi len, smukne pod letečega Štrka1 in se mu skrije pod perje. Štrk tega Še zapazil ni. Ptiči lete in lete vse više in više, ali sčasoma omagajo drug za drugim. Nazadnje se zibljcjo v zraku samo še orel in štrk. Naposled jame pešati (udi Štrk. Zdajci pa mu zleti stržek* izpod perja in se drzne meriti z orlom. In glej, orel res omahne, strzek ga premaga in hoče biti kralj. Ptiči pa so zvedeli za njegovo prevaro. Hoteli so ga ubiti in bi ga tudi bili, da se jim ni skril o pravem času v mišjo luknjo. V sramoto pa so mu vzdeli ime kraljiček, kakor ga sem ter tja (udi imenujejo. Kdor visoko leta, nizko pade.