Slovenske basni in živalske pravljice/Muhe

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Slovenske basni in živalske pravljice/Trava in mravlja Slovenske basni in živalske pravljice/Muhe
Alojzij Bolhar
Slovenske basni in živalske pravljice/Kresnica in muha
Skenira in pregleduje Uporabnik:Katarina Kavčič (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Muhe

V neki gostilni, kjer so ravno plesali, so muhe prav dobro Uvele Pile so in jedle, česar se jim jc zahotelo, letale pod stropom in poslušale godec. Vseh teh dobrot jim pa še ni bilo zadosti gredo si iskat še večje dobrote, vsaka po svoji glavi. Prva hoče laziti po gladkih tleh. Plesalci se privrte in muho zmanejo. Druga se uvede na kopico vina, tri kapljice posrka; omoti se ji in se v vinu utopi. Tretja sede dekletu na lice. Dekle jo zgrabi in ji popiplje kril, da sirota ne more več leteti. Od lakote pogine na tleh. Četrta se celo nekemu moškemu usede v usta. on pa jo ves jezen izpljune in pocepeta. Žalosten konec nezadovoljnosti. Tako se ljudem godi. ki jim nikoli zadosti ni.