Slovenska deklaracija

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search

SLOVENSKA DEKLARACIJA.

  1. Temeljna zahteva nas Slovencev je, da se slovenski narod, razdeljen sedaj na 4 države (Jugoslavijo, Italijo, Avstrijo in Madjarsko) -- zedini v eno samo politično celino, ker mu je le tako zajamčen njegov obstanek in vsestranski napredek.
  2. Naloga največjega dela slovenskega naroda, živečega v Jugoslaviji, je, da ima njegova politika ta ideal vedno pred očmi, dokler ga ne doseže.
  3. Zato si mora slovenski narod v jugoslovanski državi pridobiti tako samostojnost, da bo stalno privlačna sila za dele, živeče v drugih državah:
    a) zajamčena mora biti njegova narodna individualnost, njegovo ime, njegova zastava, njegova etnična kompaktnost, njegovo razpolaganje z lastnimi finančnimi sredstvi, njegova kulturna in politična svoboda;
    b) zavarovani morajo biti z brezobzirno socialno zakonodajo življenjski interesi in harmoničen razvoj vseh potrebnih in koristnih stanov, zlasti kmetskega in delavskega.
  4. V ta namen je treba, da si Slovenci, Hrvati in Srbi v svobodnem sporazumu in na podlagi demokracije uredimo jugoslovansko državo iz ravnopravnih edinic, katerih ena bodi Slovenija.
  5. Tudi sklepi SDK in RS tako ureditev zahtevajo, odnosno je ne onemogočujejo. Slovenci se jim pridružujemo in želimo, da pri tem sodelujejo vse stranke in struje -- doma in v državi -- ki stremijo za isto ureditvijo države.

Ljubljana, dne 1. januarja 1933. (Podpisi.)


Slovenska deklaracija ali Punktacije Slovenske ljudske stranke (SLS). Letak hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, S.f. 312, Letaki II. Mapa 10, št. 7.