Skopuh (Domoljub)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Skopuh (Domoljub).
Anonimno
Izdano: Domoljub 3. marec 1892 (5/5), 53
Viri: dLib 5
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Pri Irkutsku v Sibiriji je nedavno umrl trgovec S. Bil je čuden mož. Imel je pri sebi svojo stričnico. Prišel je iz nekega sosednega kraja, a z njim prišla je tudi novica, da je trgovec S. zelo bogat. On pa je vse to vtajil ter rekel, da je vse svoje imetje izgubil pri visokih igrah ter je kakor navaden berač prosil po cestah vbogajme. Njegova stričnica se je s podučevanjem živila. Seznanila se je z nekim učiteljem ter se z njim poročila proti volji svojega strica; zato jo je ta zapodil od sebe. Od tedaj se je ta zapiral v svojo sobo. Kuril ni nikoli v peči, dasi je bil neznansk mraz. Nenadoma pa strica zadene mrtvoud. Urno pokličejo stričnico k umirajočemu, ki kmalu pride z možem. Umirajoči stric reče slabim glasom: Zakurite v peči! Strašno me zebe. Precej pogledajo v peč ter ondi najdejo od spredaj prav lepo naložena drva. Hočejo jih vzeti iz peči, da bi ložje zakurili, tedaj pa še enkrat umirajoči zakriči: Zakurite! Po teh besedah umrje. Po smrti pregledajo peč in najdejo v njej polno denarja in denarnih papirjev. Bilo je denarja v peči v vrednosti 1,290.000 rubljev, torej blizu dva milijona goldinarjev.