Sedaj je še dan

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
!! Sedaj je še dan !!
Vera Albreht
Spisano: Alenka Župančič
Viri: Absalon [= Vera Kesler Albreht], !! Sedaj je še dan !!, Gospodična Cizara, december 1911, let. 1, št. 2, str. [20].
Dovoljenje: {{licenca-Cc.logo.circle.svg Ta datoteka je objavljena pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0}}
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Na gori sem videl pošast. Silno velike oči je imela, vse bele, in prežala je preko zelenega griča v dolino. Zagledala ga je in sklenila ga je pokončati.

…………………………………………………………………

Temna noč je bila in takrat je romala gruča pošasti na goro. Le ena je zaostala in se vrnila, druge pa so se zbrale in ko je prišlo belo jutro, so si tiščale oči, da jih ne bi videli drugi.

In glejte! Združili so noge v eno samo nogo, okovali jo z železom in jo stegnili v dolino. Padla je ravno na njega in sedaj ga pritiska k tlom.

– Ali ga ni junaka, ki bi si opasal meč in ga osvobodil? Ali ga ni na lepi slovenski zemlji moža, ki bi rešil prijatelja ječečega pod težo pošasti? Vstani Sirk, vstani Vodomec, vstanita vojaka, ker je še dan!!

Opombe urednice[uredi]

  1. Absalon, po koprskem škofu iz 13. stoletja, je bil psevdonim Vere Albreht v skrivnem rokopisnem listu Gospodična Cizara (let. 1, št. 2) ljubljanskih licejk. Več v: A. Župančič, Gospodična Cizara... (v tisku).
  2. Sirk - vzdevek licejskega učitelja francoščine in laščine Josipa Bercèta.
  3. Vodomec - vzdevek licejskega učitelja dr. Pavla Pestotnika.