Rastlina, ki povzroči spanec

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Medvedova uspavalna korenika Rastlina, ki povzroči spanec
Matija Valjavec
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtO kačah pravijo, da gredo spat na angeljsko nedeljo ter da spe do Jurjevega.

Živel je neki pastir. Na angeljsko nedeljo je zagledal, kako se na nekem mestu zbira veliko kač. Bilo ga je tako strah, da je zlezel na drevo. Ko se je zbralo že zelo veliko kač, je šla vsaka kača k neki rastlini, pri kateri so se zbrale, jo poduhala ter zlezla v neko jamo.

Ko ni bilo nobene kače več, je pastir zlezel z drevesa, šel k tisti rastlini ter jo poduhal. Takoj je postal zelo zaspan. Komaj je prišel domov, takoj je legel ter zaspal.

Drugi dan, ko bi moral spet iti na pašo, so ga domači budili, a ga niso mogli zbuditi.

Ko je prišel tretji dan, in ga niso mogli zbuditi, so poslali po zdravnika. Tudi doktor mu ni mogel nič pomagati, ampak jim je rekel, naj ga pustijo v miru, da se bo že sam zbudil. Dali so mu mir, in spal je do Jurjevega.

Ko se je zbudil, je rekel, kako lepo je spal. Ko pa so mu domači povedali, kako dolgo je spal, jim ni verjel. Njemu se je zdelo, da je spal samo eno noč, in pričel je pripovedovati, kaj se je bilo z njim jeseni zgodilo.