Publikacija socialne matice za l. 1913

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Publikacija socialne matice za l. 1913
Srečko Puncer
Izdano: Savinja let. 1, št. 1, 1914
Viri: dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Socialna Matica je stopila letos prvikrat s svojimi publikacijami pred slovensko javnost. Kakor vsako književno podjetje so tudi Socialno Matico pozdravili Slovenci s kaj dvomljivim obrazom, nekateri so jo naravnost odklanjali kot nepotrebno.

Reči moram, da sem sam zelo rad vedno čakal na prvo izdanje. Rano za božič nam je podarila nova Matica pet lepih drobnih knjižnic, obsegajočih nad 18 tiskovnih pol, eno knjigo (Kisovčevo) več, nego nam jih je obljubila iz prva. To so: 1. dr. Karel Slanc – Zadruga in njen pomen o razvoju človeštva, 2. dr. Boris Zarnik – O bistvu življenja, 3. Ferdinand Seidl – Geološki izprehodi po Goriški okolici, 4. dr. Ivan Žmavc – Ozdravljenje socialnega življenja, 5. dr. Vekoslav Kisovec – Delavsko zavarovanje proti nezgodam. Zavrnikov in Seidlov spis sta ilustrirana. Zunanja oblika in oprema je zelo lična. Le tiskovni papir bi si želeli malo finejši, da se nebi razmazal tisk tako, ker telo moti čitatelja. Knjige so pisane zelo poljubno in jih bodo mogli tudi srednješolcu višjih razredov s pridom čitali, ako izvzamemo dva spisa: Kisovčev in Seidlov, ki sta jim po vsebine morda preoddaljena. S posebno hvalo moram omeniti Seidlovo naravoslovno razpravo. Članarina Socialne Matice znaša 5K, za učiteljstvo, dijaštvo in delavstvo 3K na leto. Vsem dijakom, ki se zanimajo za mlado socialno znanost in naravoslovje priporočam, da si nabavijo te knjige.