Prizadevanje Nemcov in njih misli od Slovanov

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Prizadevanje Nemcov in njih misli od Slovanov
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 44 (1.11.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Na svitlo dano v Frankobrodu.

Zmirej bolj odkritoserčno Nemci od svojih naménov govore. Priča tega so pomenki poslancov v Frankobrodu, ktere nam 298. list nemškiga časopisa (Allgemeine Zeitung) pové. Nek poslanec, Giskra po iménu, je 20. dan tega mesca v frankobrodski zbornici takole govoril:

„Ein einiges Deutschland! und sollten alle Diademe darüber erbleichen und alle Throne stürzen.“ (Donnernder Beifallssturm.) To se pravi po slovensko:

„Edína naj bo nemška dežela, čeravno nad tem vse krone vladarjev otamne in vsi troni razpadejo!“ In ko je govornik te besede izgovoril, je zadonélo dopadajenje po zbornici, de se je vse tréslo.

Groza nas je, take besede le pisati. Katoljška véra jim ne veljá več kot judovska ‒ zdej so jeli tudi trone vladarjev tresti, de bi ne bilo prekucij in zmešnjav ne konca ne kraja. Bog nas obvari! In to je prizadevanje Nemcov v Frankobrodu, ki nas hočejo po sili v svoje pesti dobiti.

Kaj pa ti ljudje od nas Slovanov v Avstrii mislijo?

V ravno ti seji je nek poslanec, Wiesner po imenu, takole govoril:

„Dass die Čehen, Kroaten und die übrigen Südslaven den österreichischen Gesammtstaat erhalten wollen, begreifen wir sehr gut, denn die Slaven würden beim Fortbestehen desselben unfehlbar das Heft in die Hand bekommen.“ ‒ To se po slovensko pravi:

„Zakaj de hočejo Čehi, Hervati in vsi drugi južni Slovani (kamor smo tudi mi Slovenci šteti) celost avstrijanskiga cesarstva obderžati, prav lahko zapopademo; če bi namreč cesarstvo celo ostalo, bi Slovani gotovo oblast v svoje roke dobili.“

Ali slišite Slovani, kako ti tički pojó! Zmirej še hočejo Nemci, de bi mi njih hlapci bili ‒ enacih pravic, kakor jih imajo oni, nam ne privošijo. Mi nič druziga nočemo, kakor enakopravnost (Gleichberechtigung) ‒ mi nočemo njim podložni biti, kér so tudi nam Cesar slobodo dali: to pa je Nemcam že preveč; zatorej upijejo, de jih hočemo zatirati. Nesramna laž!