Prizadevanje Nemcov in njih misli od Slovanov

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Prizadevanje Nemcov in njih misli od Slovanov
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 44 (1.11.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Na svitlo dano v Frankobrodu.

Zmirej bolj odkritoserčno Nemci od svojih naménov govore. Priča tega so pomenki poslancov v Frankobrodu, ktere nam 298. list nemškiga časopisa (Allgemeine Zeitung) pové. Nek poslanec, Giskra po iménu, je 20. dan tega mesca v frankobrodski zbornici takole govoril:

„Ein einiges Deutschland! und sollten alle Diademe darüber erbleichen und alle Throne stürzen.“ (Donnernder Beifallssturm.) To se pravi po slovensko:

„Edína naj bo nemška dežela, čeravno nad tem vse krone vladarjev otamne in vsi troni razpadejo!“ In ko je govornik te besede izgovoril, je zadonélo dopadajenje po zbornici, de se je vse tréslo.

Groza nas je, take besede le pisati. Katoljška véra jim ne veljá več kot judovska ‒ zdej so jeli tudi trone vladarjev tresti, de bi ne bilo prekucij in zmešnjav ne konca ne kraja. Bog nas obvari! In to je prizadevanje Nemcov v Frankobrodu, ki nas hočejo po sili v svoje pesti dobiti.

Kaj pa ti ljudje od nas Slovanov v Avstrii mislijo?

V ravno ti seji je nek poslanec, Wiesner po imenu, takole govoril:

„Dass die Čehen, Kroaten und die übrigen Südslaven den österreichischen Gesammtstaat erhalten wollen, begreifen wir sehr gut, denn die Slaven würden beim Fortbestehen desselben unfehlbar das Heft in die Hand bekommen.“ ‒ To se po slovensko pravi:

„Zakaj de hočejo Čehi, Hervati in vsi drugi južni Slovani (kamor smo tudi mi Slovenci šteti) celost avstrijanskiga cesarstva obderžati, prav lahko zapopademo; če bi namreč cesarstvo celo ostalo, bi Slovani gotovo oblast v svoje roke dobili.“

Ali slišite Slovani, kako ti tički pojó! Zmirej še hočejo Nemci, de bi mi njih hlapci bili ‒ enacih pravic, kakor jih imajo oni, nam ne privošijo. Mi nič druziga nočemo, kakor enakopravnost (Gleichberechtigung) ‒ mi nočemo njim podložni biti, kér so tudi nam Cesar slobodo dali: to pa je Nemcam že preveč; zatorej upijejo, de jih hočemo zatirati. Nesramna laž!