Povodna moža bohinjskega in blejskega jezera

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Ribniško jezero na Pohorju Povodna moža bohinjskega in blejskega jezera
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
Od povodnega moža
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


NA POTI IZ BOHINJA PROTI SVOJI DOMAČIJI NA MLINU PRI BLEJSKEM JEZERU SE JE NEKEMU MOŽU, KI SO MU REKLI ŽLINDER, NA SAMOTNI, DOLGOČASNI POTI PRIDRUŽIL NEK NEZNAN, ČUDEN ČLOVEK NENAVADNE PODOBE. ZAČNETA SE MENITI TO IN ONO, BESEDA DA BESEDO. NAŠ BLEJC OD ZAČETKA VES OSUPEL, KO VIDI OB SEBI MOŽA NEZNANE POSTAVE, SE OPOGUMI IN VPRAŠA TUJCA, KAM DA JE NAMENJEN. TA PA MU ODGOVORI: "JAZ SEM POVODNI MOŽ BOHINJSKEGA JEZERA IN GREM PO ŽENO, KI MI JO JE POVODNJAK BLEJSKEGA JEZERA ODPELJAL,

KO ME NI BILO DOMA." DA SO SE PRI TEH BESEDAH NAŠEMU ŽLINDRU HLAČE TRESLE, SI VSAK LAHKO MISLI, KDORKOLI JE ŽE KDAJ SLIŠAL PRIPOVEDOVATI ZGODBE O POVODNEM MOŽU, KAJTI VELIKO HUDEGA SO MU OČITALI. TODA OB TEJ PRILIKI JE BIL BOHINJSKI POVODNJAK PRAV PRILJUDEN. TAKO KRAMLJAJE SE PRIBLIŽATA JEZERU. PREDEN SE LOČITA, REČE POVODNJAK: "PRIDI GLEDAT K JEZERU. KO SE BO BOJ ZARADI UGRABLJENE ŽENE MED NAMA VNEL, BOŠ PO PENAH VEDEL, KAKO SE ML GODI. ČE BOŠ VIDEL KRVAVE PENE NA POVRŠJE PRIPLAVATI, SE ML BO SLABO GODILO, ČE PA SE BODO VZDIGNILE BELE PENE, BO ZAME DOBRO." KO TO REČE, SE Z VELIKIM ŠUMOM ZAŽENE V GLOBINE, KJER SE VNAME BOJ. IN GLEJ! KRVAVE PENE PRIHAJAJO PROTI VRHU. ZMAGAL JE BLEJSKI POVODNJAK, KI JE ODPELJAL ŽENO BOHINJSKEMU V SVOJO STEKLENO HIŠO NA DNU VODA. PRIPOVEDOVALI PA SO TUDI PRAVLJICO, DA JE PRIHAJAL BLEJSKI POVODNI MOŽ VSAKO JUTRO H KMETU ORAVU IN KUPIL ZA GROŠ KRUHA. VSELEJ JE DAL NOV GROŠ, KRUHA PA MU NISO DALI V ROKO, AMPAK SO GA NA OKNO POLOŽILI, KAMOR JE TUDI ON POLAGAL GROŠ. PRAVILI SO, DA JE SAM PRVIČ, KO JE PRIŠEL PO KRUH, REKEL ORAVKI: "NE DAJAJ MI KRUHA IZ ROKE V ROKO, KAJTI, KER NISEM KRŠČEN, BI TI JO PRI TEJ PRIČI ODTRGAL." IN TAKO JE VSELEJ KRUH Z OKNA JEMAL.

groš - nekdaj avstrijski novec