Wikivir:Pod lipo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
(Preusmerjeno s strani Portal občestva)
Skoči na: navigacija, iskanje
Pod lipo

Dobrodošli pod lipo!

Sorodni projekti:   Wikipedija · Wikinavedek · Wikiknjige · Wikislovar · Wikiverza


Dogovori o poimenovanju[uredi]

Ustvaril sem stran Wikivir:Dogovori o poimenovanju, kjer sem zapisal nekaj osnovnih napotkov iz dosedanje prakse. Vabljeni wikivirovci k pregledu, komentiranju in popravljanju. --Janezdrilc (pogovor) 15:15, 14. februar 2015 (UTC)

Povezave[uredi]

Lp, prosim kako dobim navadne povezave, če naštevam npr naslove in potem hočem da bo ime tega naslova povezava? Najlepša hvala! -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Marijakopljar (pogovorprispevki) 16:07, 6. marec 2015‎.

Pri članku Si videl sem sedaj uredil povezave. Lahko pogledaš v kodi, kako izgledajo. Posameznim pesmim je treba dodati tudi opremo: predlogo Naslov ter kategorije (na primer Pesmi, Dane Zajc, Si videl.) V predlogi Naslov, ki služi za glavo članka, je potrebno dodati dovoljenje, verjetno je v tvojem primeru "S pisnim dovoljenjem". Če je kako drugače, pa prosim sporoči. Pri pogovorih se ne pozabi podpisati - zgoraj klikneš gumb s svinčnikom. Prvo pesem Si videl plavega človeka sem ti kot primer uredil. --Janezdrilc (pogovor) 22:46, 6. marec 2015 (UTC)

SUL finalization update[uredi]

Hi all, apologies for writing in English, please read this page for important information and an update involving SUL finalization, scheduled to take place in one month. Thanks. Keegan (WMF) (talk) 20:46, 13. marec 2015 (CET)

V teku je torej poenotenje uporabniških računov, tako da bodo odslej vsi računi globalni. Nekateri računi, ki še niso globalni in katerih imena so v navzkrižju z imeni drugih računov, bodo sistemsko preimenovani. Najdete jih na strani Posebno:UsersWhoWillBeRenamed. Če globalnega računa še nimate ustvarjenega, lahko to storite na Special:MergeAccount. Sicer pa podatke o njem preverite na m:Special:CentralAuth. Dokončanje globalizacije računov se bo zgodilo 15. aprila letos. --Janezdrilc (pogovor) 11:08, 22. marec 2015 (UTC)

<poem>[uredi]

Lp! A ni s <poem> tekst malo preširoko napisan? -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Marijakopljar (pogovorprispevki) 14:17, 18. marec 2015‎‎.

Poem poenostavi pisanje tako, da ni treba več pisati <br>, saj prelome vrstic samodejno upošteva. Lahko pogledaš kodo katerega izmed svojih člankov, ki sem jih pred kratkim popravil. Pesem je v kodi dejansko napisana tako, kot če bi jo v Wordu natipkala, edino poem daš na začetku pa na koncu. Spotoma, pri pogovorih se ne pozabi podpisati - klikneš na gumb s svinčnikom, ki ti izpiše --~~~~. --Janezdrilc (pogovor) 20:26, 19. marec 2015 (UTC)

Licence[uredi]

Prosim, eno praktično vprašanje, kako vem ali delo, ki ga prepišem na vir ima licneco in kakšno? Hvala! --marijakopljar (pogovor) 10:34, 21. marec 2015 (UTC)

Če je minilo 70 ali več let od avtorjeve smrti, potem so vsa njegova dela avtomatsko (po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah) v javni lasti. Ta dela se sme torej prosto objavljati, razmnoževati in razširjati. Za primer, 30. aprila letos preide v javno last Hitlerjev Moj boj, zato bo najverjetneje izvirnik tudi objavljen na Nemškem Wikiviru. Vendar pa slovenske različice ne smemo objaviti, saj avtor prevoda še živi. Prevod se namreč šteje za samostojno avtorsko delo. Včasih se pri kakšnih starejših delih primeri, da avtor prevoda ni naveden. Takrat se šteje 70 let od objave dela. Kadar pa še ni preteklo 70 let od avtorjeve smrti, imajo avtorske pravice najverjetneje sorodniki ali kakšna založba. Potem je treba lastnika avtorskih pravic prositi za objavo. Sam sem na primer prosil za Brižinske spomenike, in sicer za prevod v sodobno slovenščino, in so mi odobrili.

Za dovoljenja, ki jih uporabljamo na Wikiviru glej predvsem Kategorija:Dovoljenja, pa tudi Kategorija:Avtorji, ki so umrli pred več kot 70 leti ter Wikivir:Posebna dovoljenja za objavo. Sicer pa za posamezen primer lahko skupaj pogledamo, katero dovoljenje ustreza objavi. --Janezdrilc (pogovor) 17:36, 21. marec 2015 (UTC)

HTTPS[uredi]

23:59, 19. junij 2015 (UTC)

Izvoz v EPUB format?[uredi]

Bi bilo morda vredno razmisliti o dodatku za izvoz strani v EPUB format? Opcija bi bila priročna za uporabnike mobilnih naprav, ter predvsem elektronskih bralnikov (Kindle, etc.) ki imajo pogosto težave s prikazom PDF datotek. Zadeva je na primer že implementirana na angleški verziji wikivira. Obstajajo tudi navodila za implementacijo https://wikisource.org/wiki/Wikisource:WSexport. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:DavidFabijan (pogovorprispevki) 09:09, 31. oktober 2015‎.

Doticni third-party app za ta namen dela tudi s slovensko verzijo (http://wsexport.wmflabs.org/tool/book.php), bom te dni dodal se potrebno CSS kodo, da bo tudi s formatiranjem vse stimalo. --Smihael (pogovor) 12:46, 1. november 2015 (UTC)

Fino. Mogoče bo s tem Wikivir še bolj priročen. --Janezdrilc (pogovor) 17:08, 1. november 2015 (UTC)

Odlično! Bi bilo možno dodati povezavo do te aplikacije v levi stolpec wikivira, skupaj z ostalimi možnostmi za tiskanje/izvoz? --DavidFabijan (pogovor) 08:46, 2. november 2015 (UTC)

Povezavo sem dodal, moral bi jo edino prestaviti k povezavi "Prenesi kot PDF", vendar ne vem, kje se to naredi. --Janezdrilc (pogovor) 12:14, 9. december 2015 (UTC)

Poenotenje kategorij[uredi]

Ali obstaja kakšna (pol)avtomatska možnost poenotenja kategorij, večinoma iz ednine v množino, npr. 43 kategorij Povest bi morali pridružiti 82 kategorijam Povesti ali 18 Roman > obstoječim 51 Romani? --Hladnikm (pogovor) 08:21, 20. december 2015 (UTC)

Open Call for Individual Engagement Grants[uredi]

IEG barnstar 2.png

Please help translate to your language:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 15:47, 31. marec 2016 (UTC)

No editing two times this week[uredi]

Fundacija Wikimedia bo preskušala svoj nov podatkovni center v Dallasu. Novost bo pripomogla k temu, da bodo Wikipedija in ostali Wikimediini wikiji ostali dostopni tudi v primeru katastrofe. Wikimediin Oddelek za tehnologijo mora izvesti načrtovan preskus delovanja. Ta preskus bo pokazal, ali preklapljanje med podatkovnimi centri deluje zanesljivo. Priprava preskusa zahteva prisotnost več ekip razvijalcev, ki morajo biti pripravljene tudi v primeru nepričakovanih težav.

V torek, 19. aprila, bodo preklopili ves promet na novi podatkovni center.
V četrtek, 21. aprila, ga bodo preklopili nazaj na primarni podatkovni center.

Zaradi omejitev programja MediaWiki bo moralo biti urejanje žal prekinjeno med preklapljanjem. Opravičujemo se za to motnjo; delamo na tem, da bo v bodoče čim krajša.

Kratek čas boste lahko pregledovali, ne pa tudi urejali vse wikije.

  • Približno 15 do 30 minut bo preprečeno urejanje tako v torek 19. aprila, kot tudi v četrtek 21. aprila, začenši ob 14:00 UTC.
  • Če boste v tem času poskušali shraniti urejanje, se vam bo izpisalo sporočilo o napaki. Upamo, da v tem času ne bo izgubljeno nobeno urejanje, zagotoviti pa tega ne moremo. Če opazite sporočilo o napaki, prosimo počakajte da bo vse kot prej. Potem boste lahko shranili svoje urejanje. Za vsak slučaj priporočamo, da napravite kopijo svojih sprememb.

Druge posledice:

  • Procesi, ki se izvajajo v ozadju, bodo počasnejši, nekateri se lahko prekinejo. Morda se bodo počasneje posodabljale rdeče povezave. Če ustvarite stran, do katere vodi povezava, bo le-ta ostala rdeča dlje kot običajno. Nekatere skripte, ki se izvajajo dlje časa, bodo morale biti ustavljene.
  • Programsko kodo bomo zamrznili v tednu, ki se začne z 18. aprilom. Nobena nenujna sprememba programske kode ne bo uveljavljena.

Preskus je bil sprva načrtovan za 22. marec. Nova datuma sta 19. in 21. april. Preberete lahko ta urnik na wikitech.wikimedia.org. Na njem bodo objavljene vse morebitne spremembe. O tem bomo tudi večkrat obveščali uporabnike. Prosimo, razširite te informacije v svoji skupnosti. /Johan (WMF) (pogovor) 22:49, 17. april 2016 (UTC)