Polžki na počitnicah

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Polžki na počitnicah
Kokalj Tatjana
Spisano: Karmen Mihelčič
Viri: Kokalj, Tatjana (2003). Polžki na počitnicah. Ljubljana: Grlica. (COBISS). 
Dovoljenje: To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtS KOLESOM NA POT[uredi]

Juhej! Prišle so počitnice. Rumena ulica je prazna in tiha. Le kam so odšli polži? Poštar je na morju. S podvodno masko se potaplja v morske globine. Pozdravlja ribe, ki se skrivajo med algami. Dimnikar se z vlakom pelje k stricu janku. Skozi okno opazuje polje, na katerem zori rumeno žito. Tudi hiško je zaklenil svojo hišico in z nahrbtnikom odšel po veliki cesti. Sonce je pripekalo. Polž je sedel kraj ceste, odprl nahrbtnik in poiskal v njem list solate. Ugriznil je vanj, a ni mu teknil. Takrat se je s kolesom pripeljala ba. Spredaj je imela košarico, iz katere je mahal pisan prtiček. "prisedi," ga je povabila. Hiško je navdušeno sedel zadaj na kolo in skupaj sta se odpeljala na počitnice.


NA MORJE[uredi]

Mok je listal po debeli knjigi in premišljeval. Kdo ve, je morje globoko? Obrnil je list v knjigi in zagledal ladjo polno ljudi. So ladje velike kot hiše, je pomislil. V knjigi je zagledal delfine, ki skačejo iz vode in zanimalo ga je, katere živali še živijo v morju. "rad bi šel na morje!" je glasno pomislil mok. Zjutraj je mimo hiške prihitel dedek s kapitansko kapo na glavi. "na morje grem !" je zaklical in povabil moka s seboj. Še tisti dan sta stala na ladji, dedek za krmilom in mok ob njem. Pihal je lahen veter in galebi so krožili nad ladjo, ki je rezala globoke valove na svoji poti.


PRI MIŠKI[uredi]

Tudi miška je odšla na dolgo pot. Poprosila je polžkovo babico, naj nekaj dni čuva njene otročičke. Babica je odpeljala miške na peskovnik, kjer so gradile visoke gradove in globoke reke. Zvečer je miškam prebrala pravljico, pritisnila vsaki poljubček na smrček in zaspala z njimi. Sredi noči je nekdo potrkal na okno. "kdo je zunaj?" je vprašala babica, a nihče se ni oglasil. Ko je potrkalo že tretjič, si je babica oblekla toplo jopico in pohitela ven, da vidi, kdo je. Pod oknom je stal sivi volk. Polžkova babica je od strahu zavpila in takoj so se na vratih prikazale vse tri miške. Volk je boječe vprašal: "bi hoteli biti moji prijatelji? Vsi so odšli na počitnice, zato sem sam in žalosten" Babica je pogladila volka po sivi dlaki. Vsi skupaj so zlezli v posteljo, se pokrili s toplo odejo in sanjali o najlepših počitnicah.