Planšar in dujačesa na Karnici

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
O divjih ženah v Gargarski dolini blizu gorice Planšar in dujačesa na Karnici
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
Dujačesa suši rjuhe od gore Sart na goro Kanin
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


PREJ V STARIH ČASIH, GORI NA KARNICI JE BIL PLANŠAR NA PLANINI, PO REZIJANSKO SE REČE MANTANJUL. TOREJ JE KUHAL ZVARO IN KO JE TO DELO KONČAL, JE TAM OSTAL. LEPO JE STRGAL POLENTINE SKORJE IN DAL GOR KOTLIČ NA OGNJIŠČE IN TAM LUPIL IN STRUŽIL ROČAJČEK. VlDI, DA DIVJE BITJE STOPA NOTER SKOZI VRATA: IZGLEDA KOT PRIBLIŽNO DVANAJST LET STARA DEKLICA, KI IMA LASE DOLI PO OČEH IN PO CELEM TELESU.

POTEM KO JE VSTOPILO, JE ŠLO GOR KOGNJIŠČU, DA BI SE OGREVALO. MOŽ JE ŠEL TJA IN JE REKEL: "SI LAČNA?" PRIKIMALA JE Z GLAVO. "BI RADA JEDLA ZVARO IN SKORJE?" SPET JE PRIKIMALO Z GLAVO, ON JE ŠEL TJA, MU DAL JESTI IN ONO JE JEDLO IN JEDLO. POTEM, KO JE POJEDLO, SEVEDA, JE POČIVALO. ON GA JE NAGOVARJAL, AMPAK NIČESAR NI RAZUMELO. TEDAJ PA ON SLIŠI, DA JE GORI NA KAZARJUVCU REKLO: "ZUGARČIČ ČE-ČEZ MEJO.'" SKOČILO JE POKONCI, SI DALO LASE ZA UHO PA JE GLEDALO IN POSLUŠALO. HIP ZA TEM JE SPET REKLO: "ZUGARČIČ ČE-ČEZ MEJO!" SKOČILO JE SREDI HIŠE, TAM STALO IN POSLUŠALO. ČEZ NEKAJ ČASA JE SPET ZAVPILO: "ZUGARČIČ ČE-ČE-ČEZ MEJO!" SKOČILO JE NA VRATA, SE JE PODPRLO IN ZAVPILO: "ZGARANGANGAN!" TAKOJ POTEM JE ZAČELO DIRJATI, VIDI GA IN GA NE VIDI, NAZADNJE SE JE POKAZALO GORI NA KAZARJUVCU. UBOGI MANTANJUL JE VEDNO POSLUŠAL, ČE BO NAZAJ PRIŠLO, AMPAK GA NI BILO VEČ. SEDAJ JE KONČANA. DIVJA ŽENA SE JE V STARIH ČASIH IMENOVALA DUJAČESA. JE BILA DUJAČESA TISTA, KI JE VPILA IN DRUGO, TO, KAR JE BILO DOLI, JE BILA NJENA HČERKA.

Karnica / Seila Carniz/a - sedlo, planšarsko področje

Kazarjuvec - hrib blizu planine Karnica

mantanjul - beseda je izpričana v rezijanski vasi Bila zvara – sirotka