Pevska vila

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Pevska vila
Janez Trdina
Spisano: Andreja Tomc
Viri: Po Zbranem delu Janeza Trdine.
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtPo celem svetu je kraljeval Beli bog sam v začetku. Iz temnega brloga pa se dvigne Črni bog in grozoviten boj, ki se ga vsa bitja udeležijo, nastane. prepir neha s pogodbo. Skupaj imata zanaprej Beli in Črni bog vladati. Vse stvari se dvojnemu vladarstvu podvržejo in poklonijo. Le pevske vile ni nikjer. Plakaje hodi ona ob potoku in ta glas iz njenih ust doni; Nebeška oblastnica, zvestvo sem strune Belemu bogu podajala in vedno mu bom stalna prijateljica. Pa gnus mi je podanost Črtu. Vzemi svojo hčerko k sebi. Ondi bom tebe in izvir vseh krasot in dobrot - Belega boga slavila.

Lada čuje glas deteta, ji poda roko in se dvigne ž njo v svoje stanovanje nad oblake. Tamkaj pevska vila prebiva - sovražnica nesnag in krivic, pa podpornica vseh slavnih početij. nikdar ne obišče nižave, le gori nad oblaki jo najdejo nje ljubljenci - nebeški pevci.