Pesem kmeta per vbogi žetvi

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Pesem kmeta per vbogi žetvi
Valentin Stanič
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


<poem> Malo klasja lohki snop Letas smo naželi, Malo žita spravli vkop, Kruh kej bomo vzeli? Žalost nam serce mori Kjer naprej skerbimo, S' kom se hiša preživi, Živež kej vdobimo?

Jesti dati more se Ženi in otrokam, In kjer točijo solze Ž' njimi tud se jokam: Kumaj seme se vdobi, Ki smo v' zemljo djali: Dolg je treba de se stri, Scer bi ne prestali.

Težka je: nevcaga pa Janez kakor žene! Bog je vzel, in sopet da Va-nj svoj vup on dene. Vem, (z veseljam se spomnim) Sim že večkrat vidil, Kak' on rad pomaga vsim, Kak' me je previdil.

Toča vzela bla je vse, Spet smo vse osjali; Smo perdelali za se, In še drugim dali. Serčnost, ljubki morte 'met: Lakot se nebojte, Bog previda celi svet! Terdi v' vupu stojte.

Glejte price saj žive, Deslih sjat' ne znajo, Vuner jimajo za se, In de mladim dajo! Bog, ktir pticam jesti da, Je vam več obetal: Vzam'te z' dobriga serca Tudi vbogo žetev.