Pernahtova nit proti Largoborgu

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Orko Pernahtova nit proti Largoborgu
V somraku kraljestva palčkov in škartov
Monika Kropej
Žaba, ki raste
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


SO IMELI TO NAVADO, VEDNO KO JE ZVONIL ZVON, KI JE NAPOVEDAL PRIHOD SVETIH TREH KRAL¬JEV, SO MORALI VZETI MALO OVČJE VOLNE, SO JO MORALI SPRESTI, JO VDETJ V IGLO IN SI PRIŠITI KRIŽ TUKAJ NA SRAJCO, DA JIH NE BI LARGOBORGO ODPELJAL OKOLI. JA, SO SI MORALI PRIŠITI KRIŽ NA SRAJCO. To SE IMENUJE PERNAHTOVA NIT. LARGOBORGO PA JE BJL DIVJI MOŽ, TE JE ODPELJAL TUDI V PREPADE IN JE BIL DIVJI MOŽ LARGOBORGO. So REKLI, DA JE NEKOGA ODPELJAL, JA, IN DA SE JE ZBUDIL ŠELE POTEM, KO GA JE SPUSTIL. MOGOČE, DA GA JE CELO PRED DOMOM ODPELJAL. LJUDJE GOVORJJO, DA SO PREJ FANTJE HODILI NA OBISK K DEKLETOM PO HIŠAH V DRUGE VASI. JE BILA POVSOD TEMA IN POT JE BILA TAKO DOLGA IN TEŽKA, A SO VSEENO HODILI GOR NA SOLBICO ALI V OSOJANE. SO REKLI, DA so SREČALI LARGOBORGA IN DA JIH JE ZAPELJEVAL , JA, TAKRAT so TO PRIPOVEDOVALI.

Solbica / Stolvizza, Osojane / Oseacco - vasi v Rezijanski dolini

Pernahti – praznik, sveti trije kralji