Ogenj ki leti

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
O vedomcih Ogenj ki leti
V somraku kraljestva palčkov in škartov
Monika Kropej
Idrijski Perkomandelj
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


TEDAJ, KO SE JE KONČAJ VOJNA, SEM ŠEL TJA GOR NA PERAVO, DA BI NAŠEL KAKŠNO PUŠKO. TOREJ, KO SEM PRIŠEL GOR NA GRUBJO, JE BILO ŽE POZNO, JE BILA SKORAJ NOČ. SEM SREČA RAJNE¬GA GENIJA TAM GORI. "KAM PA GREŠ?"

"BEH," SEM REKEL, "GREM TU GOR ISKAT KAKŠNO PUŠKO." "MA NE, NE. PRIDI NAZAJ, TI BOM JAZ DAL PUŠKO. JE ŽE NOČ, JE POZNO, JE ZELO DALEČ, JE ZELO VISOKO!" IN ŠE JE PAMETNO GOVORIL MOŽ. TOREJ SEM GA UBOGAL, SEM ŠEL NAZAJ. PRIŠEL SEM DOLI K NJEMU, MI JE DAL PUŠKO, KER JIH JE IMEL NE VEM KOLIKO. POTEM SEM PRIŠEL DOL V RONK, AMPAK KAKO NAJ NESEM PUŠKO GOR NA KORITO, ČE SO BILI LJUDJE ŠE POKONCI. "KAJ NAJ POČNEM? SKRIL JO BOM POD TUFOM!" DOBRO, SEM JO ODNESEL SKRIT POD TUF. SEM SKRIL PUŠKO IN ŠE PATRONE, KI MI JIH JE DAL. TOREJ SEM PRIŠEL GOR NA KORITO IN SEM SI MISLIL, DA BOM PRIŠEL KASNEJE PONJO, KO NE BO VEČ LJUDI. PRIŠEL SEM DOMOV IN TAM OSTAL, DOKLER NISO ŠLI VSI SPAT. "ZDAJ," REČEM, "BOM MORAL ITI PO PUŠKO!'" TOREJ SEM SE NAPOTIL IN SEM ŠEL DOL NA BRLOŽNICO, SEM HOTEL ITI DOL NA KOGOLET IN TODI DOL, DA BI PRIŠEL POD TUF. KO PRIDEM TJA, SEM SI ZAČEL MISLITI, DA DOLI POD TUFOM VIDIM SVEČO: "OJME! IN TUDI KOTLIČ OBEŠEN TAM POD TUFOM. AH, ZDAJ PA BO ZARES!" ŠEL SEM ŠE MALO BLIŽE DOL. POTEM SEM ŠEL ŠE MALO NAPREJ IN VIDIM DOLI V LAZINI, DA JE TAK OGENJ, MOGOČE TAKO VISOK KOT TA SLIVA TAM, KOT HIŠA. "AH, ZDAJ MORAM ITI NAZAJ!" AMPAK SEM BIL ŽE DOLI V BREGU IN MI JE BILO ŽAL ZARADI PUŠKE. "KAJ PA OGENJ TAM DOLI, KAJ PA SVEČA POD TUFOM, KAJ PA PUŠKA, NAJ JO PUSTIM TAM DOLI? NE, MORAM ITI PONJO!" TOREJ SEM ŠEL DOL, BOLJ KO SEM ŠEL DOL, BOLJ JE OGENJ PRIŠEL BLIŽE GOR. JE BIL TAM DOLI, KJER JE BILA MAJANA. Ko SEM BIL SKORAJ DOLI ZA TUFOM, JE BIL GORI, GORI, GORI PRI BILI SKORAJ. "NA, ZDAJ, BOM JAZ HITREJŠI ALI TI?" SEM POMISLIL. "KO BOM IMEL PUŠKO, SE NE BOM VEČ BAL OGNJA!" KER PUŠKA, SO REKLI STARI LJUDJE, JE BLAGOSLOVLJENA. NIČ, SEM ŠEL VEDNO NAPREJ - IN ŠE SEM SE BAL, NE VEM KOLIKO - SEM PRIŠEL DOL NA DESNO STRAN OD TUFA. ŠE ENKRAT SEM POGLEDAL DOL, DA BI VIDEL, KJE JE TISTI OGENJ: NISEM GA VEČ VIDEL. TOREJ SEM ŠEL POD TUF, SVEČE NI BILO, KOTLIČA NI BILO, SEM REKEL: "HEJ, BOM VIDEL, ČE JE PUŠKA." JE BILA. TOREJ SEM VZEL PUŠKO IN PATRONE. POTEM SE NISEM VEČ BAL. ŠEL SEM NAZAJ, NIKJER NI BILO VEČ OGNJA NE NIČESAR IN SEM PRIŠEL GOR NA KORITO S PUŠKO.

Peravo, Grubja, Ronk, pod Tufom, Brložnica, Kogoiet, Lazina, Breg, pri Bili - ledinska imena v vzhodni Rezijanski dolini

Korito / Coritis - zadnja vas v vzhodnem deluRezijanske doline

majana - votivna kapelica.