Od pečine do pečine v prepad

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Od pečine do pečine v prepad.
Anonimno
Izdano: Domoljub 18. avgust 1892 (5/16), 189
Viri: dLib 16
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

V Milanu je nedavno končala svoje življenje s samomorom neka ženska, ki je nedavno še blestela med svetom. Doma je bila na Dunaju. Stariši njeni so bili imoviti. Evgenija pl. Gaal-Gjulaj − tako ji je bilo ime — učila se je petja na dunajski višji pevski šoli. Izučena je kot pevka pela po gledališčih. Začetkoma bila je pod varstvom svojih starišev poštenega, lepega življenja. Leta 1855 pa se seznani z nekim mladim Nemcem. To znanje ni ostalo brez nasledkov, ljubimec pa nesrečno zapusti. Evgenijo boli, da je nečastno zapeljana. V tej bolesti se nespametno spozabi, napade svojega zavodnika ter ga iz maščevanja smrtno rani z nožem. Na Dunaju so jo zato obsodili na pet let v ječo. Po prestani kazni zopet pride na Italijansko, a britke skušnje je niso nič zmodrile. Zopet se seznani z nekim mladeničem, ki jo spravi ob njeno precej veliko premoženje ter izgine. Ta udarec je bil prehud za Evgenijo. Vsa obupana je begala iz mesta v mesto. Videli so jo v Milanu, Turinu, Genui, v Florenciji in Neapolu; nedavno pa se je končala v − pijanosti.

Žalosten vzgled in svarilen vzlasti za mlade ljudi, ki naj pazijo, komu da zaupajo svoje srce, svojo srečo časno in večno.