O treh sinovih

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
O treh sinovih
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Spisano: Mateja Fatur
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


O treh sinovih

Neki oče je imel tri sinove in lepo kmetijo ter bogate gozdove. Vzel je s seboj v gozd najstarejšega sina, mu pokazal lepe smreke in ga vprašal: - Kaj bi ti naredil s temi smrekami, če bi bile tvoje? - Jaz bi vse posekal in prodal, potlej pa dobro živel, odvrne očetu najstarejši sin. Oče reče sam pri sebi: - Ti že ne bi bil dober gospodar: jutri bom preizkusil srednjega. In sta odšla domov. Drugi dan pride oče v gozd s srednjim sinom. Ko prideta do lepih smrek, mu jih oče pokaže in ga vpraša: - Kaj bi ti naredil s temi smrekami, če bi bile tvoje? - Lepe hiše bi postavil, take, kakor jih imajo v mestih, odgovori očetu srednji sin. Oče pa reče sam pri sebi: - TUdi ti ne bi bil dober gospodar, preizkusil bom še najmlajšega. In sta šla domov. Tretji dan pa reče oče najmlajšemu: - Danes pojdi ti z menoj v gozd. Najmlajši gre z očetom in ko prideta v gozd do najlepših smrek, ga oče vpraša: - Kaj bi ti naredil s temi smrekami, če bi bile tvoje? - Pustil bi jih, da bi rasle, ker so lepe, pravi najmlajši. - Ti imaš prav, tebi bom dal kmetijo, dobro boš gospodaril, pravi oče. Šla sta z najmlajšim domov, prepustil mu je kmetijo in ga oženil.


Iz okolice Motnika pri Kamniku, v narečju zapisal Gašpar Križnik, priredila Kristina Brenkova