Nov denar v Ljubljani

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Nov denar v Ljubljani
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 47 (22.11.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Zadrege zavoljo pomanjkanja sreberniga denarja so že poprej v Réki in Pragi, zdej pa tudi v Ljubljani pràv pameten pomoček na dan pripravile. ‒ Ljubljanska mestna srenja izdaja namreč odsihmal denarne listke po 3, 5, 10 in 15 krajcarjev, in bo ‒ če bi treba bilo ‒ tudi take po pol goldinarja izdajala. Ti listki, v velikosti nekako spovednim listkam enaki, so z čerkami mnogoverstne farbe natisnjeni; listki za 3 krajc. so z černimi, ‒ za 5 krajc. z zelenimi, ‒ za 10 krajc. z modrimi (plavimi), ‒ za 15 krajc. z rujavimi čerkami natisnjeni; listi po 30 krajc. bojo pa rudeči. Na vsakim listku stojí cena zapisana in pa v slovenskim in nemškim jeziku tole: »Ljubljanska mestna srenja plača take denarne listike tistimu, kteri jih prinêse, po celi ceni s cesars. banknoti; tode mora tacih listikov nar menj za en goldinar spremenjati prinesti.“

Ta drobiž zasluži popolno zaupanje, kér je le namestnik cesarskih banknotov in se na tole napravo mestne srenje opíra: Eden prinese za 10 gold. cesarskih banknotov, kterih sicer zmenjati ne more, v mestno kaso, ‒ ta mu da zató svojiga drobiža in spravi banknote v kaso. Drugi pride s 50 goldinarji v banknotih, ravno to prosi, in ravno tako se tudi ta odrajta. In tako dalje. Tedej da mestna kasa le toliko svojiga drobiža med ljudstvo, kolikor je banknotov v svojo kaso spravila in zapèrla, de jih bo zopet tistim zmenjala, ki ji prineso njene denarne listke nazaj. Ona tedej le svoje listke z cesarskimi banknoti menja, in to le toliko časa, dokler se ne bo spet sreberniga denarja dovelj med ljudmí prikazalo. Pretečeni teden so nam poslali iz Dunaja za 20,000 gold. srebernine ‒ pa toliko zdajo, kakor de bi juda v pekel vergel. Mende de ljudjé zakopujejo sreberníno, drugači ne more biti.

Nar gotovši pomoček, mertvo ležeči sreberni denar na dan spraviti, bi bila postava, de en mesec ima še svojo dozdanjo ceno, potem pa bo dvajsetica le 18 krajcarjev, desetica le 9 krajc. veljala. Gotovo bi po tem tacim prišlo berž veliko veliko sreberniga denarja na dan!