Nekoliko o konjskej reji

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Nekoliko o konjskej reji.
Izdano: Besednik let. 1, št. 2, 1869
Viri: dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Ako za dom potrebuješ konj, moraš vedeti, kako se dobro goje. Veliko konj se da odrejati ondot, koder imajo dosti prostornih pašnikov. Tacih ni med nami, ali vsaj redki so. Marsikdo pa rabi konje pri kmetijstvu in posebno za vožnjo; v ta namen so vsem potrebni in jako koristni, torej je važno vedeti, kako se odgajajo in ako rediš le malo konj, ni treba velicih pašnikov, če jih tudi odgojiš toliko, da enega ali dva na leto prodaš.

Pred vsem vedi, da žrebeta se morajo prosto gibati pod milim nebom, bodi si na večej trati, bodi si na drugem enacem prostoru. S pridom se v ta namen odločuje srenjski pašnik, ako imajo konje vsi ali vsaj večina gospodarjev.

Doma izrejen konj je večidel boljši mimo kupljenega, tudi lože poznaš vse njegove lastnosti in ni se ti bati sleparij in tožb, ki se tako pogostoma nahajajo pri konjskej kupčiji. Kupljen konj je včasih zelo trmoglav, predno se privadi krme, vode in dela; ako si ga zredil doma, navajen je vsega ter ti ne jemlje ni časa ni denarjev. Nakupljeni konji v začetku pogosto bolehajo, ker jim je marsikaj nenavadno, torej ne morejo delati in še zdravnika in zdravil jim moraš iskati. Temu se ogne kmet, ako sam konje odreja.

Krma, ktero porabiš v odrejo mladih konj, več koristi, nego bi jo prodal za gotovi denar. Posebno ako odgojiš konja tudi za prodaj, naraste kmetijstvu dobiček, s kterim boljšaš gospodarstvo ali pa ravnaš potrebne stroške. Čim dalje odrejaš konje, tem veči je dobiček. Kobiline cene in reje ne smeš računiti, kajti zmerom ti pridno dela razen o času poroda, žrebeta res da te nekaj stanejo iz prva, ali toliko ne, ko kupljen konj enake cene, posebno ker domače krme ne moreš primerjati s kupljeno in ker mlad konj, kedar je 3 in pol leta star, že dela in si sam služi krmo. Ako v tej starosti prodaš konja, povrnjeni so ti vsi stroški, kar si jih imel zavoljo njega; ako ne, potem si ga slabo redil in si večidel tega sam kriv. Vedi, da še slabemu konju moraš tako obilno pokladati in tako marljivo streči, kakor že dobremu, drugače ti odraste tudi slab; to pa veš, kolik razloček je v ceni slabega in dobrega konja.

Ako od cene prodanega konja odbiješ stroške, ktere si imel pri prvej odgoji, ostane ti goli dobiček. Da dosežeš ta namen, dobodi kobilo brez napak, ki je vtrjena v delu, primerno velika in močna. Ne rabi pokvek, od kterih ne dobiš dobrih mladičev. Že po zvunanjem mora biti tacega života, da ti kaže največo strpnost in zmožnost pri delu. Tudi ne sme biti preveč živa ali nepokojna, ker taka se rada prenapenja. Velika napaka pa je tudi lenoba in kujavost, kakor tudi, če je žival hudomušna, boječa ali če se rada ustavlja.

Dobro kobilo ohrani za pleme in ne daj se zapeljati, da bi jo z lepa dal iz rok. Izmed žrebet moraš najboljša in najlepša zase pridržati. Prodaj le to, česar ne potrebuješ doma.