Narodne pripovedke za mladino III/Sv. Til

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Narodne pripovedke za mladino III/Sv. Štefan Narodne pripovedke II/Sv. Til
Fran Nedeljko
Narodne pripovedke za mladino III/Češke legende
Skenira in pregleduje Katja Dolenc (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Sv. Til


Pavijo, da je bil sv. Til v mladosti velik coprnik. Bil je s hudobo v zvezi, zato pa mu je ta moč dala, da se je lahko sprevrgel, v kakršno stvar se je hotel. Nekega dne, ko gresta s hudobo po cesti, srečata duhovnika, ki je šel obhajat. Sv. Til stopi h kraju ter se brz v hrastov stor izpremeni, hudoba pa se začne valjati po blatu. Ko duhovnik odide, pride hudir ves povaljan k Tilu. Ta se začne smejati, rekoc: „Ali nisi aboten, da se po blatu valjaš? - Mar bi se bil v hrastov štor izpremenil, kakor jaz." „Ti lahko govoriš, reče hudir, ker ne ves, kdo je ta; pred njim se morajo vse peklenske pošasti do tal prikloniti."

Tile pa je jelo skrbeti, kaj bo z dušo, ker je že v tolike grehe zabredel. Vpraša hudirja, ali se more še, spokoriti in svojo dušo oteti ? Ta pa mu odgovori : „Spokoriš se sš lahko, pa bodeš moral veliko trpeti. Pojdi v pugščavo, tam se vlezi pod leskov grm in tam leži sedem let brez jedi. Čez sedem let pa bode prišla košuta, ki te bo podojila in takrat bodeš rešen."

Til uboga hudirja in gre v puščavo ; tje dospevši se vleže pod leskov grm in čaka resitve. Čez sedem let res pride košuta, ki ga podoji in Til je bil rešen.