Nar novejši in nar imenitniši novica

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Nar novejši in nar imenitniši novíca
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 49 (6.12.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Naš presvitli Cesar Ferdinand so vladarsto avstrijanskiga cesarstva prostovoljno izročili sinu Svojiga brata, ki je pod iménam Franc Jožef Pervi v Olomuci nastopil tron našiga cesarstva in v patentu 2. dan tega mesca ta nastop vsim ljudstvam avstrijanskiga cesarstva s tem pristavkam slovesno na znanje dal, de bo od presvitliga Svojiga strica, Cesarja Ferdinanda nam zagotovljene svobode in ustavne pravice zvesto varoval in za osrečenje svojih ljudstev skerbel. ‒ Naš novi Cesar Franc Jožef so v 19. létu svoje starosti.

Presvitli Cesar Ferdinand so bili ‒ kakor vsak vé ‒ vedno bolehni in posebno poslednji časi so Jim veliko skerbí prizadjali in Njih zdravje še bolj podkopali, zatorej so prostovoljno izročili težko butaro mlajšimu nasledniku, od kteriga s polnim in serčnim zaupanjem pričakujemo, de nam bojo Oní mili Cesar, kakor so nam Ferdinand bili. Slava, Slava Jim!