Napoved perviga deržavniga zbora na Dunaji 26. dan tega mesca

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Napoved perviga deržavniga zbora na Dunaji 26. dan tega mesca
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 23 (7.6.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Napovéd perviga deržavniga zbora na Dunaji 26. dan tega mesca, in pa krajnskiga deželniga zbora v Ljubljani 19. dan tega mesca.

Pervi deržavni zbor na Dunaji se bo začél 26. dan tega mesca. Koliko dni ali mescov bo terpel, nihče naprej ne ve; to pa je gotovo, de bo dolgo terpel in de bo dolgo terpeti mogel, kér se bojo v tem pervim zboru za nas vse nar imenitniši rečí, postave in davki razsodili, z eno besedo, vsa nova vladíja našiga cesarstva vstanovila. Zdej se bo to vpeljalo, kar od ustave ali konstitucíje tako željno pričakujemo. Naši poslanci bojo z poslanci druzih deželá našiga cesarstva se tukaj posvetovali zastran vsiga, kar nas prihodnjič čaka. Lejte imenitnost poslancov, in pomislite, koliko vednosti mora poslanec imeti, de se bo mogel v zboru toliko ljudí iz vsih stanov možko obnašati in odgovore dajati, de se mu ne bojo smejali ali ga za neumneža spoznali. Obširna vednost in goreča ljubezin do svojiga naroda ste zapopadek vsih lastnost, ktere mora poslanec imeti v obilni meri. Volivci, preberíte ustavno pismo, priloženo 18. listu, še trikrat natanjko, preden greste poslanca volit! Preberíte še enkrat, kar smo vam v 19. listu v pogovoru dveh kmetov zastran poslancov priporočili! Beríte še enkrat, kar so v 21. listu gosp. Ambrož tako lepo razložili. Prevdarite, de boste za poslance na Dunaj take možé izvolili, kakor so za Krajnsko deželo ‒ po našim živim prepričanji ‒ Smeledinški komisár Ambrož, ki imajo clo clo vse lastnosti za ta imenitni poklic. Ni dosti ne, de ima poslanec obširne vednosti v mnogih rečéh ‒ on mora biti tudi za svoj narod vnet domorodec. S takimi poslanci, ki niso ne krop ne voda, nam ni nič pomagano ‒ taki so naša poguba. Cesar so nam izrekli v 4. razdelku ustavniga pisma mogočno besedo: Vsakimu narodu je čisto ohranjenje njegove narodnosti in njegoviga jezika zagotovljeno. Kakó se bo pa vse to vpeljalo, kar čisto ohranjenje tega obseže, de bo Slovenec Slovenec postal, to se bo posvetovalo in razsodilo v Dunajskim zboru, in kar se bo tukaj razsodilo, to bo postava.

Torej še enkrat Vas za Božjo voljo prosimo: volite umne, poštene, rodoljube možé!

Volitev volivcov, to je tistih mož, ki bojo poslance volili, se na Krajnskim in Koroškim začnè 15. tega mesca in mora 16. dokončana biti. ‒ Volitev poslancov pa je 20. dan tega mesca. Kakó se ima pri teh volitvah ravnati, uči današnja doklada.


Pred Dunajskim zboram ‒ in sicer 19. dan tega mesca ‒ bo pa še v Ljubljani za Krajnsko deželo deželni zbor (Landtag), zató de se bojo nektere imenitne rečí poprej v Ljubljani natanjko posvetovale, predin se bojo na Dunaj v razsodbo dale.

Tudi k temu bojo prišli poslanci iz vsih stanov, ki se bojo tudi, kakor današnja doklada pové, volili, in sicer se bojo za Ljubljanski zbor volili 13. dan tega mesca volivci poslancov, 15. dan tega mesca pa bojo volivci volili poslance za Ljubljano. ‒ Kér se bo v tem zboru ena nar imenitniših rečí za gruntne gosposke kakor za kmete posvetovala, namreč: kakó in po kteri tarifi naj bi se tlaka, desetína in vse druge gosposkine gruntne dolžnosti odkupíle, bo treba, de bojo umni možjé za poslance izvoljeni. De boste pa poprej zamogli to reč dobro prevdariti in se med seboj posvetovati, vam bojo dali deželni stanovi poprej neko tarifo za prevdarek v roko, de bojo po ti poslanci vaše misli tukaj razodeli in de se bo v deželnim zboru v Ljubljani potem ta reč sklenila, kakó de ima na Dunaj iti.