Mozirski grad

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
"Grad" na Dobrovlju Mozirski grad
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
Grad na Kalu
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1. Vodovod[uredi]

Mozirski grad na Štrucljevem gradišču je imel vodovod z glinastimi cevmi. Na ostanke takih cevi je naletel pred 230 leti tedanji posestnik, ko je oral njivo. Vodovod pa je segal do vznožja Mozirske planine, pod Golte v tako-zvano »Peklo« pod cerkvico sv. Radegunde; tam izvira Mozirnica pod kmetom Goličnikom, Trnava pa pod Radegundsko planino v bližini Kobnarja in Kebra.

2. Njiva[uredi]

Njiva pred gradiščem se imenuje še dandanes »Njiva na gradišču«. Tu so nekoč našli človeško čeljust, ki je visela potem dolgo časa, ne da bi se je bil kdo dotaknil, na češpljevem drevesu ob sedanjem vrtu.

3. Most[uredi]

Pred gradom sta bila dva jarka. Nad sedanjim prvim jarkom je bil dvigljiv most, ki so ga po potrebi lahko dvigali ali spuščali in tako ali odpirali ali zapirali dohod v grad.

4. Graščak in njegov sin[uredi]

V gradu je vladal nekoč graščak, ki se je sprl s svojim sinom. Z bližnjega Brecljevega vrha je sin obstreljeval očetov grad. Ko pade prva krogla, porogljivo pomaha oče z lisičjim repom skozi okno; take krogle bi se niti oprezna in plaha lisica ne ustrašila. Ko pride druga krogla, pomoli oče zlato žlico skozi okno; tako malo ga vznemirja to obstreljevanje, da mirno sedi za dobro obloženo mizo in zajema z zlato žlico. Končno pa je bil grad vendarle razdejan.

5. Mrliči pod Mozirskim gradom[uredi]

Neki človek je bil radoveden, kaj se nahaja v notranjosti Mozirskega gradu. Šel je vanj kopat in brskat.

Odkoplje neki zid in pred njim se odpre velika klet. Stopi vanjo in gre dalje. Pride v drugo in tretjo klet. Tu pa začuti strašen smrad. Pri svitu sveče opazi na stropu tri viseča trupla. Bila so že vsa strohnela. Zelo se prestraši in jo urno ubere ven.

V svojem strahu je pozabil na svečo v kleti. Ljudje pravijo, da ta sveča še sedaj tamkaj gori.