Mehanikom

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Mehanikom
Srečko Kosovel
Spisano: Pretipkal Ravel Kodrič.
Viri: Integrali '26 (1971)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Srečko Kosovel, Mehanikom
Srečko Kosovel, Mehanikom
Srečko Kosovel, Mehanikom
Srečko Kosovel, Mehanikom


Mehanikom!
[Mehaniki in šoferji!]

Mehanika ne more umreti, ker nima duše. Paradoks je mehaniku nerazumljiv, ker presega mehanične zakone. Paradoks je skok iz mehanike v življenje. Paradoks je živ kakor elektrika. A elektrika ni mehanična, elektrika je element. Zato ne bodimo mehanični, ampak bodimo električni.

II
[uredi]

Stik električnih žic povzroča iskro. Stik mladih vrst povzroča tudi iskro. To je električni plamen. Za mehanike je nevaren, ker povzroča kratek stik in požge mehanizme. Kratek stik požge mehanizme. Prihajamo, da uničimo mehanizme. Človek – stroj bo uničen. Plakatirajte: človek – stroj bo uničen!

III
[uredi]

Strelovodi ne koristijo več. Strela mora požgati dušo. Naj udari vanjo, naj jo vžge! Uničiti moramo vse mehanizme. Vojno smo napovedali vsem mehanizmom! To je prva vojna napoved v državi SHS. Izvršila se je v Sloveniji.: boj vsem mehanizmom!

IV
[uredi]

Svita se: ali čutite to svetlikanje? Ne ljudstev ni več, ne narodov, ne človeštva ni več. En človek stoji sredi sveta, en sam človek, z belim trnjem kronan. A nad njim srebrna glorijola človečanstva. … En človek je in vsi, ki stoje okrog njega, so le njegovi različni obrazi. Ali je rudar, ali strojar, ali nosač, ali kmet, ali uradnik ali pisatelj ali intelektualec ali berač, ne morem razločiti. Ali je Slovenec ali Nemec, ali Rus ali Francoz, nevem, samo eno vem, da mi je strašno ljub ta človek, kdorkoli je, karkoli je. Nevem kdo je, kaj je, zame je dovolj eno: rad ga imam!

V
[uredi]

Novo človečanstvo vstaja. Kaj, če prihaja iz nižin? Ponižano je bilo! Kaj če prihaja iz dna? Oskrunjeno je bilo! Kaj, če prihaja z nevihto in strelami? Tlačeno je bilo.

Samo eno je … on prihaja; da le prihaja! Kaj, če prihaja preko mrličev? Sila življenja je v njem. Sila, ki se i smrti ni bala kljubuje..

Odprite okna! Nevihten zrak prihaja v sobo, novo vzdušje nastaja, polno ozona, polno krepkega zdravja! (Ozon prihaja od borov!)

Odprite okna, odprite duri: nov človek prihaja. Vsi mehanizmi morajo umreti! Novi človek prihaja!

Srečko Kosovel

Poklonite se njegovemu trpljenju, pokleknite pred njegovim ponižanjem, pozdravite njegovo silo. (Zanj je bilo to trpljenje – radost, ponižanje – poveličanje, sila – vstajenje.) Vsi mehanizmi morajo umreti! Nov človek prihaja!

VI.
[uredi]

Oj le, da ga pozdravim i jaz!
Srečko Kosovel
Tomaj in (?) ???, julij 1925

-------