Malorusko gledališče v Lvovu

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Malorusko gledališče v Lvovu
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

V Lvovu se je ustanovilo društvo maloruskih rodoljubov, ki namerava zgraditi v Lvovu malorusko narodno gledališče. Društva: Prosvit, Ruska čitalnica in Tovarysztvo imeny Kotljarev - skoho so odposlala v odbor svoje člane, ki so obelodanili poziv na narod, naj vsak Malorus prispeva v ta smoter vsaj 2 h na leto. Tako bi se omogočilo, da trimiljonski narod zbere v treh letih potrebno vsoto 200.000 K, kar bi zadoščalo, kajti nekaj denarja so že poprej nabrali. Doslej je v Lvovu samo diletantsko malorusko gledališče, dasi sta slavni tenorist Mišug a ter sopranistinja Krušelnicka pevca evropskega slovesa.