Lisica in kozica

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Lisica in kozica
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Spisano: Mateja Fatur
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Lisica in kozica

Nekoč je v lisičjo luknjo prišla kozica in lisica ni vedela, kako bi se je znebila. Šja je skozi grmovje in je srečala volka. Volk jo vpraša: Zakaj se pa, tetka, tako žalostno držite? Lisica reče: - Kaj bi se ne držala žaIostno, ko je pa v moji luknji huda zver. In volk jo vpraša: - Katera zver? Lisica odgovori: - Kozica. - Pojdi, jaz jo bom spravil ven. Gresta in volk vpraša pred lisičjo luknjo: - Kdo si, ki si notri? - Jaz sem kozica s kratkim repičem in z dolgimi rogovi. Prišla bom ven in ti zdrobrla vsa rebrca. In volk se ni upal iti v luknjo. Lisica gre drugič skozi grmovje in sreča zajca, ki jo vpraša: Zakaj se pa, tetka, tako hudo držite? In lisica odgovori: Kaj bi se tako hudo ne držala, ko pa je v moji luknji huda zver, kozica. Zajec gre in vpraša kozico: Kdo si, ki si notri? - Jaz sem kozica s kratkim repičem in z dolgimi rogovi. Prišla bom ven in ti zdrobila vsa rebrca. In tudi zajec se ni upal iti v lisičjo luknjo. Lisica pa je šla skozi grmovje in srečala mravljo. Mravlja jo vpraša: - Kaj ste pa tako žalostni? - Kaj bi ne bila žalostna, ko pa je v moji luknji huda zver, kozica. In mravlja je rekla: - Pojdi, jaz ti jo bom spravila ven. In mravlja je šla ter vprašala: Kdo si, ki si notri? Jaz sem kozica s kratkim repičem in z dolgimi rogovi. Prišla bom ven in ti zdrobrla vsa rebrca. In mravlja je šla v lisičjo luknjo in pregnala kozico iz nje.


Dolnještajerska, zapisal Matija Vlajavec