Krivopeta in drvar

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Dujačesa suši rjuhe od gore Sart na goro Kanin Krivopeta in drvar
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
Žark žene
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


BIL JE MOŽ v NEKI HOSTI, TAKO SE REČE. TAM, KJER JE DREVJE, V HOSTI. TOREJ TALE MOŽ JE ŠEL DRVA NAPRAVLJAT IN JE SKUŠAL SKLATI HLODE, TA DEBELE. TEDAJ JA, TISTI MOŽ NI MO¬GEL IZDRETI NE KLINA NE SEKIRE, S KATERO JE SEKAL, IN JE ZAČEL VPITI: "POJDI MI POMAGAT!"

TAM OKOLI so BILE KRIVOPETE. TUKAJ OKOLI ŠE TAKO GOVORIJO, DA JE GORI KRIVOPETA, TLE GORI ZA VASJO JE JAMA - GORI V KRIVOPETI - REČEJO. KRIVOPETA JE JAMA, KI GRE SKOZI IN SKOZI HRIB. TEDAJ PRIDE DOL TALE KRIVOPETA IN MOŽ JE REKEL, NAJ MU DA NOTRI TE ROGLJE, DVE ROKI. TAKO JU JE DALA NOTRI, DA MU BO POMAGALA RAZKLATI TALE HLOD, DA BO MOGEL IZDRETI TO SEKIRO. POTEM, KO JE POTEGNIL SEKIRO VEN, JE PRIJELO NOTRI KRIVOPETO, DA SE NI MOGLA REŠITI IN JE ŠLA S HLODOM, JE ŠLA TALE KRIVOPETA V JAMO, KJER SO BILE DRUGE KRIVOPETE, TEDAJ SO JO ONE REŠILE.

Krivopeta - jama blizu vasi Mašera / Massera v Nadiški dolini