Književnost (Planinski vestnik)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Književnost
delo brez podpisa
Izdano: Planinski vestnik 25. september 1895, št. 12, str. 188-190
Viri: dLib 12
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Hotel-Ordnung für die österreichischen Alpenländer. 4°. VIII. str.
Tako se imenuje spis, katerega je založil in izdal „stalni odbor za pospeševanje prometnih interesov po avstrijskih planinskih deželah", in s katerim hoče urediti gostilniški obrt zlasti po letoviščih z ozirom na vse zahteve letoviščnikov.

Najprej je opisano gostilniško poslopje, kakšno bi moralo biti zunaj in znotraj, kakšna še posebej gostilniška soba, kakšna spalnica z najpotrebnejšim pohištvom in kakšen zahod. Drugi oddelki govore o hrani, posameznih jedilih, jedilni pripravi, pijačah, o postrežbi in ravnanju s tujci, cenah, računu in pitnim, o okolici z izprehodi in kopališči, o vozovih, prospektih dotične gostilnice ali letovišča in o pritožni knjigi. Tega spisa je izšla že druga izdaja, kateri je dodanih mnogo inseratov o vseh stvareh, katere potrebuje gostilničar. Vse je kratko in jedrnato spisano.
Tudi s turističnega stališča je le želeti, da bi naši gostilničarji uravnali po nave-
denih načelih svoje gostilnice. Najprej morajo bili povsod dobre gostilnice, potem gotovo radi prihajajo tujci, od katerih imajo gostilničarji največji dobiček. Omenjeni stalni odbor bode vse tiste gostilničarje, ki so se podvrgli hotelskemu redu in izpolnili dotično izjavo, priporočal potujočemu občinstvu. To koristi torej le go-
stilničarjem samim.