Klub čeških turistov na Slovenskem

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Klub čeških turistov na Slovenskem
Izdano: Planinski vestnik 25. maj 1899, leto 5, štev. 5, str. 81-85
Viri: dlib 5
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Binkoštno nedeljo je sprejela Ljubljana mile goste: obiskalo je našo stolnico 57 članov Kluba čeških turistov, vračajočih se s svojega tritedenskega potovanja po Dalmaciji, Črni gori, Hercegovini, Bosni in Hrvaškem. „Slov. plan. društvo" je prevzelo nase skrb za ureditev bivanja Čehov v Ljubljani, na pomoč pa mu je bil skrbni župan ljubljanski, g. Ivan Hribar.

Med izletniki, katere je vodil predsednik klubov, arhitekt Vratislav Pasovsky , je bilo 11 gospa in 4 gospice, —13 veletržcev in tovarnikov (Filipek, Holejsovsky, Jerabek, Marsano, Jan Otto, Srnec, Schlecht, Ježek, Hübner, Trnka, Olivieri, Skala, Kwaysser), — 6 inženirjev (Kratochwile, elektrotehnik Križik, Tkadlec, Sedläk, Liman, Čižek), — 2 arhitekta (Pasovsky, Hubaček), — 6 odvetnikov (dr, Holubovsky, dr. Wellner, dr. Kovar, dr. Kudrna, dr. Koutecky, dr. Sileny), — 2 zdravnika (dr. Otruba, dr. Purkyne), — šolski ravnatelj Buchar, profesor Solpera, — 3 visokošolci (Daneš, Herzl, Vojtech), — pivovarnar Šilinger, — 3 zasebniki (Bečvär, Cmiral, Trebicky), — dež. sod svetnik Vojtech, najemnik knežjega posestva Klöckler in 4 tajniki industrijskih podjetij (Schreyer, Schwarz, Vaniček, Tupec). Odvetnik dr. Vaclav Sileny in tovarnar Edvard Skala sta deželna in državna poslanca, odvetnik dr. Holubovsky in Frančišek V. Schwarz, cesarski svetnik in višji knjigovodja češke banke, pa odbornika občine praške.

Plan. društvo je častite goste pričakovalo na Zidanem mostu po svojih odposlancih in dveh Čehih. Pozdravila sta jih društveni načelnik g. prof. Orožen v imenu Plan. društva in g. Inemann v imenu ljubljanskih Čehov. Odzdravil je g. Pasovsky, načelnik Kluba čeških turistov. Potem je deputacija Radeške občine in ondotnega bralnega društva pozdravila Čehe in jim poklonila velik šopek. Na nasprotni kranjski strani so ves čas streljali v pozdrav bratom Čehom. Od Zidanega mosta pa do Ljubljane je navdušeno sprejemal narod češke izletnike s pozdravi, z godbo, s streljanjem in z vihrajočimi zastavami, zlasti Zagorci, Litijci in Založani so jih imenitno pozdravili. V Zagorju jih je pozdravil tudi „Sokol", v Litiji pa bralno društvo, ognjegasci, podružnica sv. Cirila in Metoda, Šmartensko pevsko društvo „Zvon" in sloveče domoljubkinje.

Velik sprejem je priredila Ljubljana . Na peronu južnega kolodvora sta se zbrala „Sokol" in pevsko društvo „Ljubljana" v društveni opravi in z zastavama. „Slov. plan. društvo" in dvanajstorica gojenk višje dekliške šole s šopki in cveticami, namenjenimi gostom. Oficijalni pozdrav se je vršil na restavracijskem vrtu. Gospice so delile izletnikom cvetke in šopke, gospica Poljančeva je pa izročila velik šopek s prisrčnim nagovorom gospe Šileny, katera se je v imenu izletnic zahvalila. Pozdravili so nato Čehe ljubljanski župan g. Ivan Hribar v imenu Ljubljane, načelnikov namestnik dr. Foerster v imenu „Slov. plan. društva", dr. Kušar v imenu ljubljanskega „Sokola", g. Kalmus v imenu češke ljubljanske kolonije. Pevsko društvo „Ljubljana" je zapelo pod vodstvom g. Saksa „Jadransko morje". Govornikom se je zahvalil voditelj češkega izleta, g. arhitekt Pasovsky, v navdušenem govoru, sprejetem z burnimi klici: slava, živio in na zdar. In ko so se nato vozili izletniki v dolgi vrsti kočij ljubljanskih rodoljubov v hotele, pozdravljam po mnogobrojnem narodnem občinstvu, so oznanjevali streli raz Grad Ljubljani, da ima v svoji sredi odlične goste, zastopnike velikega češkega naroda.

Po obedu, kateri se je preskrbel za goste v čitalniški dvorani „Narodnega doma", se je razdelila družba izletnikov; eden del je ostal v mestu, da si je ogledal našo stolnico v jasnem svitu krasnega pomladanskega dne, drugo polovico je pa odpeljalo „Slov. plan. društvo" v 5 omuibusih na Šmarno goro.

Ta izlet je dal okoličanom priliko, da so prav prisrčno pozdravili po svoje češke goste. V Šiški je pričakovalo ondotno prebivalstvo izletnike. Nagovoril jih je v imenu ognjegascev g. Juvančič, v imenu „Čitalnice" pa gosp. Drenik. Zahvalil se je v imenu izletnikov ravnatelj Buchar. Drugi sprejem se je vršil v Št. Vidu. Dekleta v narodnih nošah so obsipala došlece s šopki, župan Belec in gospa Franja Tomčeva sta pa slavila v navdušenih nagovorih češki narod. V imenu Čehov se je zahvalil g. Buchar. Mešani zbor je zapel kaj lepo Čehom v čast vrsto narodnih pesmi, ki so vrlo ugajale. Še tretji sprejem je bil namenjen Čehom in ta v Tacnu ob savskem mostu. Tukaj so pogostili Čehe po stari slovanski navadi s kruhom in soljo, župan šmartenski, g. Šusteršič, in načelnik krajnega šolskega sveta, g. Malenšek, in inženir Bloudek so jih pa iskreno pozdravljali. Omenjeno bodi, da so bile hiše na potu iz Ljubljane tja pod Šmarno goro vse v zastavah, in da so v vsaki vasi z možnarji streljali. Prisrčen sprejem se je priredil na vrhu Šmarne gore blizu Sv. Antona, kjer je stal slavolok z napisom „Planinski pozdrav". Sprejeli so tu goste „Piparji". Skupino pri slavoloku je fotografoval gosp. Gregorec. Vsi izletniki, ki so dospeli na goro, so bili prav hvaležni za prireditev tega izleta; saj so se prepričali o ljubeznivosti in vdanosti slovenskega naroda, na vrhu se jim je pa odprl obsežen razgled po gorskem svetu, ki obkrožuje našo deželo.

Po povratku s Šmarne gore se je pričel v veliki čitalniški dvorani „Narodnega doma" po „Slov. plan. društvu" Čehom v čast prirejeni slavnostni večer. Sodelovali so vojaška godba e. in kr. pešpolka št. 27 kralja belgijskega, pevsko društvo „Ljubljana", kvartet „Ilirija" in tamburaški zbor „Zvezda". Zanimivi in različni vzpored je podal ljubim gostom mnogo vtisov o razvoju slovenske glasbe. Bodi vsem sodelovateljem, ki so bili „Slov. plan. društvu" na pomoč, iskrena zahvala! V vzpored so se vpletali govori. Pred vsem je pozdravil goste v imenu „Čitalnice" nje predsednik g. dr. Karel vit. Bleiweis-Trsteniški. V velikem govoru je proslavljal ljubljanski župan g. Ivan Hribar češki narod. Apostrofoval je Čehe kot narod, ki je slovenskemu narodu učitelj, zaslomba, vzor. Hribarjevega govora se je poprijel Čeh g. dr. Sileny , deželni in državni poslanec. V znamenitem, navdušujočem govoru je nazdravil slovenskemu narodu in mu želel trajen napredek. Sledil mu je v krasnem izvajanju češki odvetnik gospod dr. Koutecky. V imenu „Slov. plan. društva" je pozdravil goste načelnik gosp. prof. Orožen, jim napil kot turistom, kot zastopnikom onega naroda, ki vzdržuje najmarljivejšo podružnico našega društva, češko podružnico „Slov. plan. društva". Simpatični voditelj češkega izleta in zastopnik te češke podružnice, g. arhitekt Pasovsky , je napil nato „Slov. plan. društvu". Oživila se je tesna vez, ki zbližuje slovenski in češki narod, navdalo je občinstvo mladeniško razvnetje, katerega trebamo vsekdar, kadar gre za delo v korist narodu. In to zahteva, da bodimo ognjeviti, da bodimo probujeni, da bodimo srčni. Za to pa treba navdušenja, kakršnega je bilo v prejšnjih letih vendar le več, nego ga je v zadnjih časih.

***

Binkoštni ponedeljek so se izletniki Kluba čeških turistov odpeljali v spremstvu nekaterih odbornikov „Slov. plan. društva" in zastopnikov tukajšnje češke naselbine zjutraj z brzovlakom v Postojino. V Logatcu je zapel tamošnji pevski zbor krepko „Od Urala do Triglava", a ljudstvo je navdušeno pozdravljalo drage češke goste. V Postojino smo dospeli ob ½ 8. uri; tu so nas prisrčno sprejeli „Sokol", občinski odbor, „Čitalnica" in venec lepih dam. Pozdravljali so došle Čehe gg. Ditrich, dr. Treo in Ružička. Zahvalil se je v imenu Čehov gospod Pasovsky. Obdarjeni z mnogobrojnimi šopki, smo odkorakali v spremstvu godbe v trg.

Po kratkem odmoru je bil izlet v Otoško jamo, katera je vsem po lepih kapnikih izredno ugajala. Po povratku je bil v hotelu „pri kroni" ob 11. uri skupni obed, pri katerem se je razvila ob sviranju godbe prav živahna zabava. G. dr. Treo je z vzneseno zdravico nazdravljal častitim češkim izletnikom, gosp. Pasovsky pa tamošnjemu višjemu geometru Ružički, ki je največ pripomogel za slavnostni sprejem in je bil glavni aranžer. Kmalu po 2. uri popoldne smo skupno šli v Postojinsko jamo, ki je napravila mogočen vtis na izletnike. Bilo je pa letos tudi zelo živahno v jami in mnogo več ljudstva nego v zadnjih letih. Zabavali smo se ob sviranju godbe in lepem petju krepkega moškega zbora. Pri skupni večerji se je vrstilo petje in godba; zlasti so ugajale narodne pesmi. G. dr. Treo je zahvalil vrle Čehe za obisk, g. Pasovsky pa je nazdravljal Postojinčanom in Slovencem vobče. Ob 11. uri po noči pa je odpeljal brzovlak češke izletnike zopet v Ljubljano.*)

***

V torek že so nas zopet zapuščali češki izletniki. Le še dopoldne je bilo namenjeno Ljubljani. In to dopoldne je pogostilo mesto samo odlične češke goste. Ob devetih so se zbrali v mali dvorani „Narodnega doma" češki gostje, mestni odborniki z županom gosp. Iv. Hribarjem na čelu, odbor „Slov. plan. društva", nekaj višjih magistratnih uradnikov, zastopniki češke ljubljanske kolonije in nekaj dam.

Stregla je dvanajstorica mladih gojenk mestne višje dekliške šole pod vodstvom gospice Wessnerjeve. Prisrčna in živahna zabava se je razvila namah; trebalo je še zadnje kratke trenotke skupnega bivanja s Čehi izkoristiti. Vrsto pozdravov je otvoril župan g. Hribar. Proslavljal je goste, zahvaljeval jih za obisk in vnemal za nadaljnje medsebojne posete. Odzdravljal je arhitekt gosp. Pasovsky . Češkemu ženstvu je nazdravil prof. dr. Požar, Čehe kot umetnike in podpornike procvitanja umetnosti med Slovenci je slavil notar Plantan. Zasluženo zahvalo je izrazil Čehom kot pospešiteljem „Slov. plan. društva" namestnik društvenega načelnika, dr. Foerster, naglašajoč prihodnji češki obisk avgusta meseca ob otvoritvi češke koče na Grintavcu; napil je vodji pričujočega izleta, požrtvovalnemu arhitektu Pasovskemu. Slovensko ženstvo in pred vsem navzočno nado slovenskega ženstva, mladostne gojenke mestne višje dekliške šole, je pozdravljala gospa Daneševa, na kar se je odzvala v zahvalo Slovenka gospa Šubičeva . V imenu „Slov. plan. društva" je izpregovoril še načelnik profesor Orožen, slaveč češko podružnico „Slov. plan. društva" in nje ustanovitelja in načelnika, gosp. prof. Chodounskega. Češki državni poslanec Edv. Skala se je pa spominjal vrlih turistov Poljakov in Hrvatov, katerih ni smeti pozabiti. Vsled predloga gosp. župana Hribarja se je odposlal praškemu županu dr. Podlipnemu telegram v pozdrav. Zadnjo besedo je imel Čeh ravnatelj Buchar. Naposled smo prijeli čaše slovenskega Nabergojevega šampanjca v roke, in vzkliknili smo na Bucharjeve navdušujoče besede: „na svidenje" — „na shledanou" ali tu v beli Ljubljani ali ondi v zlati Pragi. In razšli smo se na kolodvor, in le še spomini na prekrasne binkoštne praznike so zaostali v srcih naših, in upamo, da tudi v srcih čeških naših gostov.

Na Gorenjskem so bili češki turisti kar najsrčneje sprejeti. Na pragu gorenjskega raja, v Podnartu, sta jih pozdravila v češkem jeziku g. drž. poslanec Pogačnik, v slovenskem pa načelnik Radovljiške podružnice g. Roblek. Pevci iz Krope in Podbrezja so zapeli v mešanem zboru: „Hej Slovani" in „Domovina, mili kraj". Pokali so topiči, a velika množica zbranega ljudstva je pozdravljala ob prihodu in odhodu mile goste. Načelnik Radovljiške podružnice je spremil izletnike do Jesenic. Posebno sijajen pozdrav je bil v Radovljici. Tu je bil ravno semenj, in zbralo se je nad tisoč ljudi na postaji. 21 strelov je naznanilo prihod dragih gostov, godba je zasvirala „Naprej", in pripravljen je bil krasen šopek planinskih cvetlic. Zbran je bil na kolodvoru i slavni pevski zbor Rusov iz Bleda; radi tega smo obžalovali toliko bolj vsi, da se ni vsaj za trenotek ustavil na tej postaji vlak. Kljub temu je napravil, kakor smo čuli, radovljiški pozdrav na Čehe najboljši vtisk. Gromovitih klicev „živio" ter „na zdar", pozdravov z robci in klobuki do zadnjega vidika ni bilo konec. Na Dovjem so Čehe navdušeno pozdravili č. g. župnik Aljaž in ognjegasci. Svirala je godba.. Prisrčen je bil pozdrav v Kranjski gori, kjer sta pozdravila Čehe domači župnik, veleč. gospod Žlogar, in gosp. župan Budinek ter silno veliko zavednega ljudstva. Tudi tu so pokali topiči daleč na okrog.

*

Kmalu po prihodu izletnikov „Kluba českych turistu" v Prago je dobilo „Slov. plan. društvo" nastopno brzojavko iz Prage: Vzpominajice blahych chvil v bile Lubiani mezi Vami stravenych, s pocity prave vdečnosti volame Vam a ostalim pratelum srdečne na zdar. Slovenskemu alpskemu družstvu dobry vitr! Pasovsky, Buchar .


*) Grajanja vredno je postopanje južne železnice, ki je imela sicer dosti voz drugega razreda pripravljenih za češke turiste, a nikogar, ki bi bil Čehom te vozove v Postojini odprl. Večina čeških izletnikov je morala v nagnetenih koridorih drugih napolnjenih voz stati do Ljubljane. Zelo upravičena je bila nevolja dragih nam gostov. V tem oziru pa je bila državna železnica mnogo kulantnejša, ker je izletnikom za povratek na Češko preskrbela krasne in z vsemi udobnostmi opremljene vozove.