Klobko preje

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Klobko preje
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Spisano: Mateja Fatur
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Klobko preje

Rojenica, ki je živela vrh Mladega hriba, je hodila s srebrnim žehtarjem molst Groseljnove krave, ki so se ondod pasle. Noben pastir si ji ni upal tega braniti, ker kdo ve ... Zato pa, ker ji pastirji nikoli niso rekli žal besede, je nekoč prinesla h Groseljnu preje in rekla: - To naj vam bo plačilo za vašo gostoljubnost: Vijte prejo in vijte, nikoli vam je ne bo zmanjkalo. A nikoli ne smete reči: konec je potekel ali konec sem našel. Če porečete tako, bo preje koj konec. Rajši recite: nitka je potekla ali nitko sem našel. Groseljnovi so storili, kot jim je svetovala rojenica, in obogateli so. Zmerom so vili in vili, a preje je bilo še zmerom toliko kot od začetka. Pastir, ki je zvečer prignal domov krave, je moral vsakokrat viti prejo do trde noči. Ker so pastirji ponavadi leni, je mu je nekega večera stožilo in ves nejevoljen reče: Da bi bilo, vraga, že enkrat te preje konec! In res,že tisti večer je prejo izvil.


Koroška pripovedka, zapisal Ivan Tušek