Kdo uroči

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kdo uroči
Matija Valjavec
Hčerko je naučila uročiti
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtČlovek človeka uroči ali ureče, če pride, pa ga dolgo gleda v obraz, ali pa, če kdo kje koga zagleda in reče: »To je lep!« ali pa »To je lepa!« in ga tako presoja. Tedaj gledanega začne zelo boleti glava. In če bi takšen, ki ga boli glava, zaspal, bi takoj umrl.

Najlažje uroči takšen, ki ima obrvi zraščene skupaj, ali tak, ki ima rumene obrvi, ali tisti, ki gleda križem, to je tak, ki gleda tja, pa vidi sem; a samo, če ga dolgo gleda. Uroči pa tudi tisti, ki hodi v cerkev skozi ena vrata, skozi druga pa ven, in tisti, ki ima kurji pogled. Tak, ki se ji čudi, more uročiti tudi žival. Če je lastnica zraven, mu odbrusi: »Oči imej v riti, kot rak!«

Če je kdo bolan od urokov ali od drugega, se spozna takole: mora se vzeti toplo vodo, pa dati noter žareče oglje. Če oglji plavajo na vodi, potem bolezen niso uroki, če pa gredo na dno, potem so pravi uroki.

Uroke zdravijo tako, da mora tisti, ki je uročen, moliti očenaš tako, da začne moliti od zadaj:

»Reši nas vsega hudega, ne zapelji nas v skušnjavo,« in tako naprej, ko pa odmoli, mora reči: »Uroki, odidite, če ste!«

Nekateri delajo tako, da gredo trikrat okrog hiše, molijo nekakšne molitve in denejo v vodo tri oglje in puščico, v obliki kamna, ter režejo v lonček. Ko že vse zmolijo, spraskajo, ter obhodijo okrog hiše, pa namočijo s to vodo kljuko in dajo bolniku trikrat piti ter mu z vodo trikrat omočijo pete, senca in uho.

Neka ženska dela vodo za uroke tako, da da v lonček vodo, pa tudi blagoslovljeno vodo in malo vina. Tedaj dene v ogenj tri ključe, dokler se ne razžare. Potem da oves, oglje in tri žareče ključe v vodo. Ako se oves obrne na konico, potem je tisti uročen, če pa se obrne drugače, pa ni. In če oglji potonejo, je bolnik uročen, sicer ni. Nato vlije tisto vodo skozi nože in vilice in gre trikrat okrog hiše ter moli očenaš. Ko pride do vrat, poškropi vrata trikrat ter namoči ključavnico in ključ. Potem v sobi vrže v vsak kot en ogelj. Če kateri ogelj ostane, ga zakoplje na vrt, ključe vrže čez streho, oves pa da pojesti kravam. Ali pa sešije torbico in da noter oves in da bolniku za vrat, nato da prav tako bolniku piti.