Kako so Lemberžani župana volili

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Šaljive zgodbe o Lemberžanih
Kako so Lemberžani župana volili
Niko Kuret
Kako so si Lemberžani magistrat delali
Spisano: Katja Žnideršič
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtKako so Lemberžani župana volili

Dolga leta so se Lemberžani prepirali, kdo izmed njih naj bi bil za župana. Niso se in se niso mogli zmeniti kateri med njimi ima največ soli v glavi.

Nazadnje so rekli; "Izberimo si tistega, ki je najbolj pipraven!" Mislili so namreč, da je tisti, ki je najbolj pripraven, tudi najbolj pameten. Kako ga najti? Tudi to so si izmislili. Skuhali so prav trdih žgankov, postavili vse, ki so se potegovali za župansko čast, v vrsto in začela se je preskušnja. Vsi so morali odpreti usta na stežaj in eden je začel metati žganke vanje. Vsak si je moral prizadevati, da bi ujel v odprta usta kar se da dosti žgankov, in nobenega ni smel zgrešiti. Če mu je en sam ušel, je moral iz vrste. Dosti jih je bilo, ki so morali odnehati že po prvih žgankih. Eden pa je ujel vse po vrsti.

Ta je bil najpripravnejši in zato tudi najpametnejši. Ta si je pridobil župansko čast. Saj je za župana važno, da ima široka usta.