Kako pripravimo kompost

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Jurček in Packarija (Kako pripravimo kompost?)
Mateja Reba
Spisano: Ana Potokar
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


S pripravo komposta je kar precej dela in pri tem bodo morali pomagati odrasli. Najlažje ga pripravimo, če imamo ogrodje - nekakšen zaboj, najbolje iz lesa ali opeke.Vmes morajo biti luknjice, za pretok zraka. Na dno komposta damo najprej vejice ali kaj podobnega, da bo zrak krožil. Na kompostni kup odlagamo vse biološke odpadke z vrta in ostanke hrane, ki pa jih moramo dati dovolj globoko, da jih ne bi izbrskale živali. Snovi nalagamo v približno 15 centimetrskih plasteh, da bo zrak lažje krožil. Dobro je, če dodamo nastajajočemu kompostu dušikovo gnojilo, in da ga vsake toliko časa polijemo z vodo. Ko je kup gotov, ga pokrijemo s plastjo zemlje in pokrovom, da bo v njem višja temperatura in da bo preperevanje snovi hitrejše. Kak meter visok kup komposta bo pripravljen za uporabo v dveh do štirih mesecih. Kompost potresemo po zemlji ali pa ga vanjo zakopljemo in jo tako pognojimo.

In kaj lahko storimo mi?[uredi]

Vse ostanke hrane in odpadke z vrta bomo dali na kompostni kup, pa bomo kmalu dobili odlično gnojilo za zemljo. Ponekod imajo za takšne odpadke tudi že posebne zbiralnike.