Kako pravilno kurimo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Jurček in Packarija (Kako pravilno kurimo?)
Mateja Reba
Spisano: Ana Potokar
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtZa ogrevanje prostorov pri nas najpogosteje uporabljamo trda goriva (premog in drva), kurilno olje, zemeljski plin in električno energijo. Najmanj škodljiv za okolje je zemeljski plin, najbolj pa onesnažujemo zrak pri kurjenju s premogom, še posebej če je nekakovosten in vsebuje veliko žvepla. Da bi pri kurjenju čim manj onesnaževali zrak, priporočimo staršem, naj upoštevajo tale navodila: za ogrevanje izberemo tisti vir energije, ki čim manj onesnažuje zrak; če kurimo s trdimi gorivi, kupimo tisto vrsto premoga, v kateri je čim manj žvepla; posvetujemo se s strokovnjakom, da nam pomaga izbrati najbolj primeren način ogrevanja; vsako leto vsaj enkrat pokličemo dimnikarja, da očisti dimnike in pregleda peči.

In kaj bomo storili mi?[uredi]

Odrasle bomo opomnili, da morajo vsaj enkrat na leto poklicati dimnikarja, da bo očistil dimnik. Svetovali jim bomo, naj v knjižnici poiščejo kakšno knjigo o pravilnem kurjenju. Kadar nam je prevroče, ne bomo odpirali oken, ampak bomo zaprli ventile na radiatorjih. Energija je dragocena, zato bomo vedno izklopili vse naprave in ugasnili vse luči, ki so po nepotrebnem vključene.