Kaj vse teče

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Kaj vse teče
Podkovani zajec in modra oslica
Marko Kravos
Spisano: Ines Beno
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Tečejo atleti na stadionu in nogometaši na igrišču. Tečeš ti, ko se ti mudi v šolo ali ko bežiš pred kom, ki te hoče namahati. Saj zato imamo noge. Če bi imeli eno samo nogo, bi ne mogli teči. To bi bilo žalostno. Če pa bi imeli štiri noge, kot miza ali slon, bi si pol ure obuvali čevlje. Miza na slonu lahko teče. Slon na mizi pa ne. Kača teče brez nog. Si že kako pomaga. Če si znaš pomagati, ni nič nemogoče, tečeš lahko z nevidnimi nogami. V domišljiji greš na primer v Afriko. Ko prijateljem pripoveduješ o tem, ti rečejo, da ima tvoja laž kratke noge. Potok teče. Teče? Voda v njem teče, ker so katmi in struga nagnjeni v smeri morja. So torej prodniki tiste noge, brez katerih potok ne more teči? Morda pa omogočata vodi njena teža in prožnost, da postane tekočina! To sta njeni dve nogi. In elektrika. Ta ne teče z nogami ampak po žici. V resnici je njena leva noga —, njena desna pa +. Če bi imela elektrika štiri noge, bi bila strašna zverina in bi nas vse polovila in ožgala. Če bi imela moja teta Pepka sto nog, kot stonoga, bi ji jezik manj tekel in bi več sveta videla. Najhitreje teče misel. V hipu pride okrog sveta. Včasih nam tudi uide in potem pred šolsko tablo ne vemo, kaj bi rekli. Hej, pazi! Čas teče ... Treba bo k angleščini, na tekmo, h kosilu, pravočasno na vlak. - Vsa ta naglica in sila nas preganjata, ker čas teče, nič ne reče! Teče na neviden in vztrajen način. Treba se je za lep čas ustaviti, da to opazimo.