Kaj so notárji?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kaj so notárji?
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 9, št. 6 (5.2.1851)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Notarji so možjé pravoznanstva, kteri so od ministerstva izvoljeni, de v mnogoverstnih zadevah, ki ne spadajo v pravdne rečí, ljudem veljavne pisma napravljajo, namreč ženitne, izročivne (čezdajavne), posojilne, pogodbe (kontrakte), oporoke (testamente) i. t. d.

Poprej so ljudjé po dohtarjih, ki so bili za to pooblasteni, ali po vradnikih take pisma izdelovati dajali. Nekteri so pa tudi zakotnim pisarjem izdelovanje takih pisem izročevali.

Po novih postavah pa spadajo te pisma v opravilstvo notarjev, ki so na deželi za to postavljeni. Vsakimu notarju je posebna okrajna (kanton) določena, de izdeljuje ljudém tiste okrajne potrebne pisma. Notár mora zató vikši vradíi poroštvo (kaucijo) vložiti, na deželi 1000 gold.

To poroštvo je zató, de se notár povsod po postavi vêde, in ako bi se kje zoper njo pregrešil, de se po tem iz tega denarja kaznuje.

De pa notarji od ljudí, kterim pisma izdelujejo, presilniga plačíla ne torjajo, je natanjčna tarifa tega odrajtvila postavljena, po kteri se imajo notarji ravnati.

Iz vsiga tega se vidi, de so notarji za ljudstvo dobra naprava, ker bo prihodnjič vsakdo, ki deljavniga pisma potrebuje, vedel, kam iti. Kotni pisači (Winkelschreiber), ki so neumne ljudí večkrat sleparili in jih včasih clo v drage pravde zapledii, bojo šli po ti novi vpeljavi notarjev rakam žvižgat.

Drugikrat bomo naznanili natanjko tiste pisma, kterih izdelovanje spada v opravilstvo notarjev.