Kaj se zgodi z odpadnim steklom?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Jurček in Packarija (Kaj se zgodi z odpadnim steklom?)
Mateja Reba
Spisano: Ana Potokar
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Steklenice, kozarce in drugo zbrano, steklo, ki ga zbiramo v posebnih zbiralnikih predelajo. Steklo najprej zdrobijo na primerne koščke in odstranijo vse kovinske ali plastične zamaške. Z močnim segrevanjem steklo nato stalijo, tako pridobljeno steklena maso pa zmešajo z novo narejenim steklom. Novemu steklu lahko dodajo, tudi do ene tretjine mase, narejene iz starega stekla. V zabojnike za odpadno steklo ne smemo metati okenskega stekla. To je sicer prav tako dobro za predelavo, vendar pa se zatika v zabojnikih, ki jih potem težko praznijo, povzroča pa tudi težave pri prevozu. Prihranek zaradi zbiranja stare steklene embalaže je dvojen: prihranimo surovino in energijo, ki bi ju potrebovali za izdelavo novega stekla. Še bolje pa je, če uporabljamo steklenice, namenjene za večkratno uporabo, kot na primer za sok, olje, mineralno vodo in podobno.

Kaj pa lahko storimo mi?[uredi]

Ko bomo kupovali sadne sokove, kompote, vloženo zelenjavo in druge dobrote, bomo izbrali takšne, ki so v steklenicah ali kozarcih. Te bomo potem odvrgli v poseben zabojnik za steklo.