Johannes Frischauf: Kozjak ali Posruck-Gebirge

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Blagoslovljenje kapele na Triglavu
Izdano: Planinski vestnik 25. septembra 1897, leto 3, štev. 9, str. 146
Viri: dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Kozjak ali Posruck-Gebirge se imenuje poseben odtisk članka v 14. št. „Avstrijskega turističnega časopisa," katerega je sipisal prof. dr. J. Frischauf. Da je to gorovje v obče kakor tudi s turističnega stališča najnatančneje opisano, se ume samo ob sebi, kajti od takega veščaka, kakor je prof. Frischauf, ni druzega pričakovati. S tem spisom je pisatelj zelo ugodil, saj o Kozjaku ni doslej še nihče kaj pisal, ako izvzamemo občno domoznansko črtico „Kozjak," katero je objavil Svitoslav Hauptman v „Popotniku" l. 1887. Hvaležni smo torej g. spisatelju, da je zopet precejšen kos slovenske zemlje predočil širjemu svetu.