Janeza Trdine zbrani spisi

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Janeza Trdine zbrani spisi
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

I. knjiga. Bahovi huzarji in Iliri . (Spomini iz moje profesorske službe na Hrvaškem (1853—1867). — V Ljubljani 1903. Založil Lavoslav Schwentner.

Pregled vsebine: Predgovor. — I. Varaždin. Ponemčena hrvatska gospoda. Prvi pojavi Bahovih huzarjev. — II. V središču Hrvatske. Ilirski duhovniki — vzor rodoljubja, naprednosti in značajnosti. Silna važnost ilirstva za podvig in napredek hrvatskega naroda. — III. Bah hoče ponemčiti Hrvate s pomočjo birokracije. Njen duh, značaj in šušmarstvo. Zapreke germanizaciji. — IV. Hrvatska Reka in reška gimnazija. Kleman. — V. Slavjanski in nemški profesorji reške gimnazije. Brezuspešni napori Bahovih huzarjev. — VI. Ravnatelj Štefan Vidic. — VIL Šolski nadzornik dr. Anton Jarc. — Prof. Trdina je zbral v tej knjigi v prijetnem feljetonistovskem slogu svoje spomine s Hrvatske ter jih osolil s humorom, ki je naravnost klasičen. Knjiga je za Hrvate in Slovence enako zanimiva, saj čitamo v nji, kako so najeti Slovenci zanašali med Hrvate germanizacijo in kako uspešno so se je naši bratje onkraj Sotle otresali. Krasni jezik, elegantni slog in žarkost narodne zavednosti plamtečega rodoljuba delajo to lepo knjigo nad vse simpatično. Zato smo hvaležni predvsem dr. P. Tumerju, ki je pridobil pisatelja za izdajo teh spisov, in L. Schwentnerju, ki jih je založil in jim preskrbel lepo opremo.